• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mladić zbog bolesti neće izaći pred sudije

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić neće se danas pojaviti u sudnici Haškog tribunala zbog bolesti, saopšteno je u Hagu.

 Mladić zbog bolesti neće izaći pred sudije Izvor: MONDO

Tribunal je objavio tipski obrazac kojim je Mladić obavijestio sud da "danas nije u stanju prisustvovati suđenju zbog bolesti", da je o tome razgovarao sa svojim braniocem Brankom Lukićem i da se odriče prava da prisustvuje raspravi o stanju u postupku.

Mladić je, tokom zasjedanja koje počinje u 16 časova, trebalo da se izjasni o krivici po trećoj dopunjenoj optužnici koju je tužilaštvo podiglo krajem oktobra.

Optužnica je dopunjena optužbom za strijeljanje tridesetak Muslimana u selu Bišina kod Šekovića u ljeto 1995. godine.

Ostali navodi optužnice protiv Mladića ostali su isti. On je u 11 tačaka optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH 1992-95.

Kako je juče potvrdio Tribunal, ekipa ljekara iz Srbije iduće nedjelje će u pritvoru suda pregledati generala Mladića što je on zatražio tokom posljednjeg pojavljivanja u sudnici početkom oktobra, ponavljajući da je "veoma bolestan".

Nedugo zatim, Mladić je bio prebačen u bolnicu u Hagu zbog upale pluća.

Mladić je u sudnici početkom oktobra izgledao znatno mršaviji, ali svježiji nego u junu kada je bio prvi put izveden pred sudije.

Prije nego što je uhapšen, krajem maja, Mladić je doživio najmanje dva moždana udara od kojih je posljednji, kako je nedavno sugerisao glavni tužilac Serž Bramerc (Serge Brammertz), bio kratko vrijeme prije hapšenja. U sudnici, Mladić se jedva služio desnom rukom.

Tribunal je više puta saopštavao da se Mladiću pruža najbolja raspoloživa medicinska njega i da nisu pronađeni simptomi ozbiljnijih oboljenja.

Optužnica protiv Mladića usredsređena je na etničko čišćenje Muslimana i Hrvata širom BiH 1992-95; kampanju terora artiljerijskim i snajperskim napadima na civile tokom opsade Sarajeva u istom periodu; genocid nad oko 7.000 Muslimana u Srebrenici u julu 1995. i nad nesrbima u još osam opština u BiH i uzimanje međunarodnih talaca u maju te godine.

Mladić je u junu i julu dva puta odbio da se izjasni o krivici, poslije čega je sudija Alfons Ori (Alphons Orie), po pravilima Tribunala, u spis uveo da se on ne osjeća krivim. U prvom pojavljivanju pred sudijom, 3. juna, Mladić je optužbe nazvao "monstruoznim" i "gnusnim".

Sudija Ori danas će sa stranama razmotriti napredak u pripremama za suđenje Mladiću. Početkom novembra, tužilašto je odbrani dostavilo spisak identifikovanih žrtava iz Srebrenice i sa drugih mjesta zločina iz optužnice.

Prvu optužnicu protiv Mladića zbog genocida nad 7.000 Muslimana u Srebrenici, Tribunal je podigao 25. jula 1995, ali on je bio bjegunac do maja ove godine kada su ga vlasti Srbije uhapsile u Lazarevu kod Zrenjanina. Tribunalu je izručen 31. maja ove godine.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE