• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljubić zove na novi sastanak

Lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić poslao inicijativu petorici lidera stranaka u BiH da održe multilateralni sastanak krajem sljedeće sedmice

 Ljubić zove na novi sastanak Izvor: MONDO

Raspodjela ministarskih mjesta nije osnovni cilj sastanka vladajuće šestorke u BiH koji bi trebalo da bude održan krajem sljedeće sedmice, rekao je predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

"Osnovni cilj sastanka je dogovor o Savjetu ministara BiH koji bi trebalo da bude uspostavljen na principima na kojima je uspostavljena i BiH, što podrazumjeva da će legitimni predstavnici tri konstitutivna naroda i građana predložiti odgovarajuće kadrove na mjesta koja su Ustavom predviđena za te narode", pojasnio je Ljubić.

Prema njegovim riječima, na sastanku će biti riječi i o bitnim reformama na evropskom putu - zakonu o popisu stanovništva, sistemu državne pomoći, te da bude napravljena inventura i dogovor o principima provođenja odluke Evropskog suda u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci".

On je naglasio da formiranje vlasti u Federaciji BiH (FBiH) ne može uslovljavati razgovore na nivou BiH, jer se to ne tiče stranaka iz Republike Srpske.

Ljubić smatra da je formiranje vlasti u nekim kantonima u FBiH stvorilo bolju klimu nego što je bila ranija da bude dogovorena vlast u BiH koja će biti kompatibilna na svim nivoima, jer je to ključ uspjeha u BiH.

On je potvrdio da je danas petorici lidera stranaka koje čine kolegijume oba doma Parlamentarne skupštine BiH poslao inicijativu da održe multilateralni sastanak krajem sljedeće sedmice na kome bi trebalo da bude razgovarano o formiranju Savjeta ministara BiH.

Ljubić je dodao da u pozivu nije naveo tačan termin i satnicu nego da namjerava da to dogovori u komunikaciji sa kolegama.

On je u inicijativi predložio da sastanak bude održan u njegovoj kancelariji u zgradi zajedničkih institucija BiH u Sarajevu.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić izjavio je Srni da će doći na predstojeći sastanak lidera stranaka o formiranju Savjeta ministara BiH.

On je potvrdio da je od lidera HDZ 1990 Bože Ljubića dobio zvaničan poziv da krajem naredne sedmice učestvuje na novom sastanku lidera stranaka koje čine većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i da su iste pozive dobili i lideri drugih stranaka koji su učestvovali na svim dosadašnjim razgovorima.

Bosić je istakao da bi volio da pitanje formiranja novog savjeta ministara bude riješeno na tom sastanku ili najkasnije do kraja mjeseca, ali da nije optimista, jer se postavljaju novi uslovi. On je naveo primjer zahtjeva predsjednika Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić koji traži da se raspravlja i o direktorskim pozicijama, a ne samo sastavu Savjeta ministara BiH, i to prema popisu stanovništva iz 1991. godine.

Predsjednici SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a BiH Dragan Čović sinoć su nakon razgovora u Laktašima izrazili uvjerenje da bi se već naredne sedmice mogao održati novi sastanak najznačajnijih političkih lidera, a da se do kraja mjeseca može postići dogovor o novom Savjetu ministara BiH.

Iako su izbori u BiH održani prije 13 mjeseci još nije formiran Savjet ministara.

Lideri šest najjačih stranaka u BiH održali su više sastanaka na kojima nisu uspjeli da se dogovore o formiranju Savjeta ministara. Posljednji takav skup održan je 26. septembra u Brčkom.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE