• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik pisao Savjetu bezbjednosti

Predsjednik RS Dodik obavijestio SB UN da je cilj Inckovog izvještaja o BiH da se održi predstava o neophodnosti prisustva visokog predstavnika

 Dodik pisao Savjetu bezbjednosti Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik očekuje da će Savjet bezbjednosti UN samo primiti k znanju njegovo pismo, kao i pismo visokog predstavnika Valentina Incka i da neće donositi nikakve zaključke.

"Nemoguće je da Savjet bezbjednosti donese bilo kakve zaključke na bazi paušalnih ocjena visokog predstavnika koji više liči na lokalnog mešetara nego na ozbiljnu instituciju koja treba da ocijeni situaciju, ukaže na kretanja i da se izdigne iznad čaršijske priče u Sarajevu i postane visoki predstavnik", rekao je Dodik sinoć novinarima u Banjaluci povodom pisma koje je uputio Savjetu bezbjednosti UN.

Predsjednik Srpske je naglasio da je Incko u svom pismu iznio "niz stvari koje ne stoje, nije bio objektivan, već je nastavio da bude tendeciozan i navijački raspoložen".

"Imajući u vidu činjenicu da je RS potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma koji instalira visokog predstavnika kao instituciju, RS ima pravo da se obrati Savjetu bezbjednosti UN", istakao je Dodik.

On je rekao da Incko želi da zadrži negativnu pažnju na RS, a "hvali nešto što se ne može hvaliti kao što je formiranje federalne vlade koje je učinjeno mimo zakona i parlamenta".

"Ta neobjektivnost dovela je do toga da se RS obraća sada direktno Savjetu bezbjednosti UN", zaključio je Dodik.

On je juče obavijestio Savjet bezbjednosti UN da je cilj Inckovog izvještaja o stanju u BiH da se se održi predstava o neophodnosti prisustva visokog predstavnika u svim pitanjima od značaja u BiH, bilo da se ona tiču primjene Dejtonskog sporazuma ili je riječ o tekući pitanjima od isključivo lokalnog značaja i u potpunosti u nadležnosti domaćih struktura.

Komentarišući činjenicu da predstavnici RS juče nisu prisustvovali jednom dijelu strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH, Dodik je rekao novinarima da će strukturalni dijalog biti nastavljen.

"Dijalog nije mogao da otpočne zato što je ignorisano ono što je dogovoreno", rekao je Dodik, podsjetivši na raniju izjavu šefa evropske diplomatije Ketrin Ešton da će tema strukturalnog dijaloga biti četiri pitanja koja je RS pokrenula.

Dodik je rekao da RS traži da ta četiri pitanja budu postavljena na dnevni red strukturalnog dijaloga i ništa više, te da delegacija RS bude zastupljena u sastavu za koji smatra da je reprezentativan.

"Jutros kada je počeo strukturalni dijalog nastao je problem oko dnevnog reda i učešća delegacija, jer je neko iz zajedničkih institucija BiH želio da minimizira poziciju RS i dovede u poziciju da se to odvede u neku drugu stranu", kaže Dodik.

Dodik je rekao da nema razloga da se strukturalni dijalog ne nastavi već danas ili u nekom drugom terminu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE