• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spremna optužnica protiv Dudakovića?

Tužilaštvo BiH prikupilo je dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv ratnog komandanta Petog korpusa Armije RBiH Atifa Dudakovića, piše "Glas Srpske".

 Spremna optužnica protiv Dudakovića? Izvor: MONDO

Istraga protiv Dudakovića i njegovih saradnika pokrenuta je još 2007. godine, a na spisku osumnjičenih nalazi se 21 ime.

"Bez obzira na dosadašnju zaštitu stranih moćnika, na činjenicu da je 90 odsto zaposlenih u Tužilaštvu BiH protiv podizanja optužnice i na to što će poslije podnošenja tog optužbenog naloga doći i do protesta u FBiH optužnica će sigurno biti uskoro podignuta. Niko ne može i ne smije zanemariti veliku količinu prikupljenih čvrstih dokaza protiv Dudakovića", rekao je izvor "Glasa" i dodao da su dokazi kojima raspolaže Tužilaštvo BiH toliko jaki da bi na poštenom suđenju Dudaković dobio doživotnu robiju.

Pored Dudakovića optužnica bi trebalo da bude podignuta i protiv komandanta 502. brigade Armije RBiH Hamdije Abdića zvanog Tigar, komandanta 517. brigade Ibrahima Nadarevića i komandira izviđačko-diverzantskog voda 517. brigade Apači Hasana Hadžalića.

Zbog počinjenih ratnih zločina nad srpskim civilima i vojnicima tokom akcija Grmeč 94 i Sana 95 na optuženičkoj klupi mogli bi da se nađu i bivši komandanti brigada i jedinica Petog korpusa i najbliži Dudakovićevi ratni saradnici Mirsad Selmanović, Husko Avdagić, Senad Šarganović, Nijaz Miljković, Amir Avdić i Sakib Forić.

Selmanović je bio komandant Prve bihaćke brigade, a krajem 1993. godine postavljen je za načelnika štaba Petog korpusa i na toj dužnosti ostao je do kraja rata.

Šarganović je bio komandant 501. brigade i osumnjičen je po komandnoj odgovornosti zbog ratnog zločina koji je počinio mudžahedinski vođa Teufik al Harbi. Na snimku koji su ranije objavile brojne televizije vidi se da je Al Harbi u septembru 1995. godine ubio zarobljenog vojnika VRS Radu Rogića iz Sanskog Mosta.

MUP RS i CJB Banjaluka protiv njih je još 2009. godine Tužilaštvu BiH dostavio dopunu izvještaja u kojem je navedeno da je dokumentovano da su tada na području opštine Petrovac nestala i ubijena 63 civila srpske nacionalnosti, a na području Ključa 27 srpskih civila.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da su pretres i izuzimanje ratne dokumentacije policijskih struktura u Unsko-sanskom kantonu koja se nalazi u bivšoj kasarni Orljani, završeni u srijedu kasno poslijepodne.

"Očekujemo da nam tu dokumentaciju dostave pripadnici SIPA i tek ćemo onda znati o čemu se radi", rekao je Grubešić.

Dokazi o ratnim zločinima Petog korpusa Armije RBiH pronađeni su i tokom nedavne ekshumacije osam tijela srpskih vojnika u krugu kasarne Adil Bešić u Bihaću. Na ekshumiranim tijelima vidi se da su im ruke bile vezane bodljikavom žicom.

O Dudakovićevoj odgovornosti za ratne zločine svjedoče i snimci na kojima se vidi kako naređuje likvidaciju zarobljenika i paljenje srpskih sela.

Vlasti RS su još 2006. godine podnijele krivičnu prijavu protiv Dudakovića za ratne zločine nad Srbima, ali on je do danas na slobodi.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE