• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brigu o zubima prepuštaju privatnim ordinacijama

Veliki broj građana u RS, iako može da koristi usluge stomatologa u državnim ustanovama, radije se odlučuje na odlazak u privatne stomatološke ordinacije.

 Brigu o zubima prepuštaju privatnim ordinacijama Izvor: MONDO

Na to se prvenstveno odlučuju zbog ubjeđenja da u privatnim ordinacijama posjeduju bolju opremu, da ne moraju čekati u redovima te zbog toga jer je tu i ljubaznost na većem nivou, pa im ni viša cijena ne pada teško, pišu "Nezavisne novine".

"Povjerenje u zubare u državnim ustanovama izgubila sam jer sam na svojoj koži osjetila koliko problema mogu da izazovu loše plombe i pohabani aparati. Možda se to i promijenilo do sada, ali ljubaznost, kvalitet i posvećenost zubara privatnika su me ipak 'kupili'", kaže Marijana Katić iz Banjaluke.

Svjesna je, dodaje, da uslugu kod privatnog zubara plaća skuplje nego u javnoj ustanovi, ali tako je bar sigurna da će dobiti ono što plati - kvalitet.

"Sigurna sam da među zubarima koji rade u državnim ambulantama ima odličnih stručnjaka, ali mislim da nemaju čim da rade i da je to osnovni problem", smatra naša sagovornica.

Ocjena pacijenata o kvalitetu rada zubara u javnim ustanovama nije ispravna, tvrde u Službi ambulanti za stomatološku zdravstvenu zaštitu banjalučkog Doma zdravlja.

"Imamo isti stručni kadar, koristimo iste materijale i trudimo se da zadovoljstvo pacijenata bude na visokom nivou. Možda nam oprema nije kao u privatnim ordinacijama, ali kvalitetom rada ne zaostajemo", kaže Branislava Milaković, načelnica ove službe.

U Zavodu za stomatologiju RS, gdje se pružaju specijalističke stomatološke usluge, takođe tvrde da prilikom nabavke opreme i stomatološkog materijala vode računa o kvalitetu.

"Kad je god to moguće, pratimo najnovija dostignuća iz stomatologije, a za pružanje kvalitetne usluge ipak je najbitniji edukovan kadar, koji garantuje dobru uslugu i zadovoljstvo pacijenta", ističe Ranka Knežević, vršilac dužnosti direktora Zavoda za stomatologiju RS.

U Zavodu kažu da njihov rad "nije koncipiran da se takmiči sa privatnim sektorom, već da kao ustanova sekundarnog nivoa budu podrška javnim i privatnim stomatološkim ambulantama prilikom rješavanja komplikovanih problema".

U RS ima 780 licenciranih stomatologa, a svake godine na dva medicinska fakulteta, u Banjaluci i Foči, upiše se po 60 studenata stomatologije. Istovremeno, Slovenija godišnje upiše tek desetak studenata na odsjek za stomatologiju. Procjene su da će u naredne dvije godine RS dobiti još dvjestotinak stomatologa.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE