• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jadranko Prlić na privremenoj slobodi

Raspravno vijeće Haškog tribunala donijelo je odluku da pusti na privremenu slobodu bivšeg premijera samoproglašene Herceg-Bosne Jadranka Prlića

 Jadranko Prlić na privremenoj slobodi Izvor: MONDO

Prlić u haškom pritvoru čeka izricanje nepravosnažne presude, objavljeno je danas u Haškom sudu.

Tužilaštvo je uložilo žalbu na odluku raspravnog vijeća od prošlog četvrtka da Prlić bude pušten na slobodu na tri mjeseca, uz mogućnost da nakon toga zatraži produženje boravka na privremenoj slobodi.

Raspravno vijeće u odluci navodi da bi zbog kompleksnosti i opsega predmeta odlučivanje trojice sudija o presudi moglo da potraje, pa je odlučeno da Prlić bude pušten na privremenu slobodu s tim da datum njegovog izlaska iz pritvora, kao i uslovi boravka na slobodi ostaju tajni odlukom suda.

Iz podnesaka je vidljivo da je garancije za boravak na slobodi dala Hrvatska i da bi Prlić trebalo da boravi na području Zagreba.

Prlić se nalazi u haškom pritvoru od 5. aprila 2004. godine zajedno sa pet bivših političkih i vojnih čelnika samoproglašene "Herceg-Bosne" - ministrom obrane Brunom Stojićem i komandantima Glavnog štaba HVO-a generalima Milivojem Petkovićem i Slobodanom Praljkom, komandirom vojne policije HVO-a Valentinom Ćorićem i načelnikom Kancelarije za razmjenu zarobljenika Berislavom Pušićem.

Haško tužilaštvo tereti bivše čelnike samoproglašene "Herceg-Bosne" za zločine počinjene u okviru udruženog zločinačkog poduhvata, predvođenog bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja BiH od koje su dio htjeli pripojiti Hrvatskoj radi stvaranja "velike Hrvatske".

Suđenje je počelo u aprilu 2006. godine, a u martu ove godine održane su završne riječi i od tada se čeka presuda koja će, prema službenim najavama iz Haškog tribunala, biti izrečena najranije u junu 2012. godine.

Tužilaštvo je u završnim riječima zatražilo da se optuženi proglase krivim, te da Prlić, Stojić, Praljak i Petković budu osuđeni na 40 godina zatvora, Ćorić 35, a Pušić na 25 godina zatvora, dok su obrane zatražile njihovo oslobađanje.

Raspravno vijeće ranije je redovno odbijalo zahtjeve šestorice optuženih Hrvata iz BiH za puštanjem na privremenu slobodu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE