• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Švedska televizija: Tribunal loše rasuđuje

Urednica Švedske državne televizije izrazila sumnju da je autorka kritičkog pisma iz Haškog tribunala uopšte gledala film "Srebrenica - izdani grad"

 Švedska televizija: Tribunal loše rasuđuje Izvor: MONDO

Švedska državna televizija oštro je reagovala na pismo Haškog tribunala upućeno ovoj televiziji povodom emitovanja filma "Srebrenica - izdani grad" i izrazila nadu da se "slični primjeri lošeg rasuđivanja od strane Tribunala više neće ponavljati".

U saopštenju za javnost direktorka i glavna urednica Švedske državne televizije Eva Hamilton izrazila je sumnju da je autorka pisma iz Tribunala uopšte gledala film na koji se žali, prenosi nevladina organizacija "Istorijski projekat Srebrenica".

"Autorka ne ukazuje na činjenične greške u filmu, ali podrobno iznosi odluke Haškog tribunala prema kojima ono što se dogodilo u Srebrenici predstavlja genocid. Za posumnjati je da li je autorki poznat sadržaj filma koji je emitovala Švedska državna televizija", zaključuje urednica u saopštenju koje prenosi štokholmski dnevnik "Ekspresen".

Organizacija "Istorijski projekat Srebrenica" je takođe osudila pokušaj Haškog tribunala da nameće profesionalne kriterijume medijskim organizacijama i podržala Švedsku državnu televiziju u odbacivanju svakog takvog pokušaja.

"Pokušaj šefice kancelarije Haškog tribunala za odnose sa javnošću Nerme Jelačić, povodom emitovanja u toj zemlji norveškog dokumentarca `Srebrenica: izdani grad`, da pismom od 24. novembra utiče na uređivačku politiku Švedske državne televizije, gdje zahtijeva da se ubuduće ne prikazuje ništa što nije u skladu sa presudama Tribunala i bez prilike da Tribunal to prethodno prokomentariše, vratio se kao bumerang", ocjenjuje "Istorijski projekat Srebrenica".

Portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić 28. novembra nije mogla potvrditi Srni da je Tribunal poslao pismo švedskoj i norveškoj televiziji povodom emitovanja filma "Srebrenica - izdani grad", uz obrazloženje da to nije za javnost.

"Ne mogu vam potvrditi da li je haški Tribunal to pismo poslao, zato što se radi o internoj korespondenciji. Da li ono postoji ili ne, nije nešto što bi se iznosilo u javnost", rekla je Jelačić i napomenula da Haški tribunal ne diskutuje svoja pisma.

Jelačićeva je, međutim, iznijela primjedbu da se u dokumentarcu ne spominju presude Haškog tribunala kojima su utvrđene neke od činjenica o zločinima koji su počinjen u Srebrenici, te da su zbog toga "propusti u filmu očigledni".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE