• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH godinama bez napretka u borbi protiv korupcije

BiH se prema Indeksu percepcije korupcije nalazi na 91. do 94. mjestu zajedno sa Liberijom, Trinidadom i Tobagom i Zambijom...

 BiH godinama bez napretka u borbi protiv korupcije  Izvor: MONDO

Transparency International je objavio novi Indeks percepcije korupcije (CPI) za 2011. godinu prema kojem Bosna i Hercegovina ni ove godine nije napravila nikakav pomak u borbi protiv korupcije u javnom sektoru, pa se tako na listi od 182 zemlje svijeta nalazi na 91. do 94. mjestu prema prema percipiranom nivou korupcije.

Kao i prošle godine, BiH i ovaj put nosi indeks 3,2, na skali od 0 do 10, gdje 0 predstavlja apsolutnu korupciju, a 10 zemlju oslobođenu korupcije. Ovo znači da u odnosu na prethodnu godinu, BiH stoji u mjestu kada je u pitanju borba protiv korupcije, a kada se uporedi period od 2007. do 2011. nije pokazala značajan napredak.

U poređenju sa zemljama bivše Jugoslavije, BiH se nalazi i iza Slovenije (35. mjesto), Hrvatske (66. mjesto), Makedonije (69. mjesto),  Srbije (86. mjesto), dok je opet jedino UNMIK Kosovo iza BiH, na 112. mjestu.

Pozicija BiH u odnosu na ove zemlje nije bila drugačija ni prethodnih godina, s obzirom na to da su prije 5 godina sve zemlje regiona imale približne rezultate na CPI ljestvici, nakon čega su ostale zemlje napredovale, dok jedino BiH u datom periodu nije napravila nikakav značajan pomak.

Nazadovanje BiH u odnosu na susjedne zemlje pokazano je i u Izvještajima o napretku Evropske komisije, gdje je data preporuka Komisije za davanje kandidatskog statusa Srbiji, odobren je početak pregovora sa Crnom Gorom, a Hrvatska sljedeće godine postaje članica Evropske unije, BiH je dobila veoma lošu ocjenu, posebno kada je u pitanju efikasnost u borbi protiv korupcije. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE