• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ponovo bez dogovora u slučaju Sejdić i Finci

Privremena zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH nije postigla dogovor u predmetu "Sejdić i Finci"

 Ponovo bez dogovora u slučaju Sejdić i Finci  Izvor: MONDO

Privremena zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci" nije postigla dogovor o amandmanima na Ustav BiH kojima bi bila provedena presuda iz Strazbura.

Komisija će Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH dostaviti izvještaj o svojih 10 održanih sjednica, uz zaključke da u dosadašnjem radu nije postignut stepen saglasnosti potreban za predlaganje ustavnih amandmana, te da Komisija treba da nastavi sa radom.

Prema riječima predsjedavajućeg Komisije Šefika Džaferovića, u dosadašnjem radu Komisija je postigla određen stepen saglasnosti, ali ne onaj koji bi bio dovoljan da se predlože amandmani koji bi značili provođenje presude.

"Komisija u ovom trenutku nema taj stepen saglasnosti, ali je postignut dogovor o obimu ustavne promjene, odnosno da ona treba da se odnosi na način izbora Predsjedništva i Doma naroda", rekao je Džaferović novinarima nakon završetka sjednice.

On je ocijenio da postignuti stepen saglasnosti nije dovoljan da bi se mogli napisati amandmani, jer je potrebno da se odgovori na niz drugih pitanja.

"Zbog toga Komisija smatra da treba da nastavi rad i traganje za rješenjima koja bi značila potreban nivo saglasnosti. Domovima Parlamentarne skupštine predloženo je da razmotre izvještaj i Komisiji daju sugestije za dalji rad", zaključio je Džaferović.

Na današnjoj sjednici Krstan Simić, predstavnik SNSD-a u Komisiji, obrazložio je amandmane ove stranke na ustavne promjene, ističući da se radi o amandmanima kojima se ni više ni manje provodi presuda suda u Strazburu.

Amandmanom koji se tiče izbora Doma naroda predviđa se da ovo tijelo čini 17 delegata, po pet Hrvata i Bošnjaka, jedan predstavnik nacionalnih manjina i nacionalno nepredijeljenih iz Federacije BiH (FBiH), te pet Srba i jedan predstavnik nacionalnih manjina i nacionalno neopredijeljenih građana iz iz Republike Srpske (RS).

Ova matematička formula, prema Simićevim riječima, ne bi ugrozila zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u Domu naroda.

Kada je u pitanju izbor Predsjedništva BiH, u amandmanu SNSD konkretizovan je više puta izneseni stav ove stranke da Predsjedništvo treba da se sastoji od tri člana od kojih se dva biraju neposredno iz FBiH, a jedan iz RS, s tim da članovi Predsjedništva ne mogu biti pripadnici istog naroda, nacionalnih manjina i nacionalno neorpedijeljenih građana BiH.

Kako o ovim amandmanima, ali ni o drugim nije bilo saglasnosti, Komisija o njima nije ni glasala, već je dogovoreno da se parlamentarnim domovima dostavi izvještaj Komisije o njenom dosadašnjem radu.
Komisija zaprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci formirana je na osnovu zaključaka Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Zadatak komisije, koju čine predstavnici svih 13 parlamentarnih stranaka, jeste da, u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u navedenom predmetu, pripremi prijedloge amandmana na Ustav BiH, kao i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH te da ih posredstvom ovlaštenog predlagača dostavi u parlamentarnu proceduru.

Rok za pripremu prijedloga amandmana na Ustav BiH bio je 30. novembar, a za pripremu Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH je 31. decembar.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE