• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH: Deficit u idućoj godini 423 miliona KM

Vlada FBiH razmatrala je danas u Mostaru prednacrt budžeta za iduću godinu u kome će prema predviđanjima nedostajati 423 miliona KM.

 FBiH: Deficit u idućoj godini 423 miliona KM Izvor: MONDO

Ovo je izjavio zamjenik federalnog premijera Desnica Radivojević.

Radivojević je naveo da će iduća godina biti teška, ali da će uz štednju i "rezanje" nepotrebnih troškova FBiH finansijski opstati.

Predstavljajući prednacrt budžeta, Radivojević je rekao da će budžet uz sve neophodne rezove omogućiti dalju saradnju sa međunarodnim finansijskim institucijama.

''Spremni smo da se uhvatimo u koštac sa svim reformama i preduzimaju se određene mjere koje će dovesti do makroekonomske stabilizacije'', istakao je Radivojević, koji je i federalni ministar prostornog uređenja.

U prednacrtu koji je sačinilo Ministarstvo finansija planiraju se prihodi od 1,536 milijardi KM, što je za tri odsto manje nego u ovoj godini. Ovo umanjenje urađeno je da bi projekcija prihoda bila realnija i da se ne bi dogodilo kao ove godine da se planira više novca nego što je moguće prikupiti.

Radivojević je objasnio da je planirano da deficit bude pokriven sa 260 miliona KM kratkoročnih obveznica i dugoročnim trezorskim zapisima sa rokom dospijeća od tri godine.

Nepokriveni višak rashoda nad prihodima je 163 miliona KM i Vlada još sa sigurnošću ne zna na koji način će biti namiren ovaj dio novca.

Prema Radivojevićevim riječima, jedan od mogućih scenarija jeste privatizacija.

Kada je riječ o saradnji Vlade sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), Radivojević kaže da je vlast opredijeljena za saradnju sa MMF-om i da će u idućem razdoblju biti ispunjene sve strukturalne odrednice, a već se vode i razgovori s MMF-om o novom kreditu za iduću godinu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE