• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Marici Ćulum pet mjeseci zatvora

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Maricu Ćulum, advokata iz Banjaluke, na pet mjeseci zatvora.

 Marici Ćulum pet mjeseci zatvora Izvor: MONDO

"Marica Ćulum kriva je što je u aprilu 2008. godine pristupila zločinačkoj organizaciji kojom je rukovodio Željko Ilić, a koja je vršila međunarodni promet opojnom drogom marihuana skank. Ilić je u aprilu 2008. uhapšen, a optužena je, koristeći povlašteni položaj branioca, postupala po uputama Ilića i njegove poruke prenosila drugim članovima zločinačke organizacije", obrazložio je sudija Mirko Božović, pišu Nezavisne novine.

Prema presudi, Ćulomova je prenosila Ilićeva pisma te je u telefonskim razgovorima u šifriranom jeziku dogovarala prodaju i naplatu droge. U jednom slučaju je njoj plaćeno 5.000 eura od trgovine drogom. To je radila od aprila do avgusta 2008. godine.

Sudija Božović je istakao da nije dokazano da je Ćulumova rukovodila ovom zločinačkom organizacijom, kako stoji u optužnici, nego je sve radila po Ilićevom nalogu. U obrazloženju presude Božović je kazao da je nesumnjivo utvrđeno da je Ćulumova kriva na osnovu svjedočenja Ilića i drugih članova zločinačke organizacije, ali i na osnovu presretenih telefonskih razgovora u kojima se vidi da Ćulumova koristi šifre prilikom davanja instrukcija o nabavci droge i načinu plaćanja.

"Optužena je sve učinila s umišljajem. U slučaju da je mislila da radi legalan posao zašto je koristila šifre i upozoravala sagovornike da paze na svoje telefone", kazao je Božović.

Obrazlažući visinu kazne sudija je kazao da je kazna ispod zakonskog minimuma jer je optužena krivična djela činila u kratkom periodu te ranije nije osuđivana, a majka je dvoje maloljetne djece.

Marici Ćulum će u zatvorsku kaznu od pet mjeseci biti uračunata četiri mjeseca koja je tokom 2008. provela u pritvoru. Ćulumova je prvostepenom presudom iz avgusta 2009. godine oslobođena optužbe, ali je ova presuda ukinuta. Zejedno s Maricom Ćulum, u ovom predmetu su bili optuženi i Nikola Glušac, koji je pravosnažno osuđen na šest godina, i Ante Prce, osuđen na tri i po godine zatvora. Krivice su oslobođeni Boris Samardžić i Ilija Bjeletić.

Suđenje ovoj zločinačkoj organizaciji u Sudu BiH počelo je 2009. godine. U prvobitnoj optužnici bilo je optuženo devet osoba. Prvooptuženi Željko Ilić priznao je da je bio vođa grupe koja je skank i marihuanu uvozila iz Crne Gore i prebacivala u BiH i Hrvatsku. S Tužilaštvom BiH on je sklopio sporazum te je osuđen na 11 godina zatvora. Sporazume s Tužilaštvom sklopili su i Zdravko Jurković, osuđen na pet godina zatvora, te Antrea Kogoj, osuđena na godinu zatvora. Krivicu je priznao i Sabro Ramić, koji je osuđen na dvije godine zatvora. Na današnju presudu moguće je uložiti žalbu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE