• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS obrisala granicu kroz Brčko distrikt

Granica RS unutar Brčko distrikta i formalno više ne postoji.

 RS obrisala granicu kroz Brčko distrikt  Izvor: MONDO

Na taj način je potvrđena Arbitražna odluka o Brčkom o tome da je Brčko distrikt u zajedničkom vlasništvu dva entiteta, a time je uklonjen i posljednji uslov za zatvaranje supervizije, pišu "Nezavisne novine".

Vlada RS je na sjednici u četvrtak usvojila zaključak po kojem se "objavljuje i stavlja u promet kartografska osnova administrativne karte RS i Brčko distrikta". Na karti se jasno vidi da se entitetska linija RS zaustavlja na mjestu dodira sa distriktom, i ne prolazi kroz njega, kako je bilo na dosadašnjim kartama.

Prije nekoliko mjeseci SAD i supervizor u Brčkom su stavili do znanja da zatvaranja supervizije u Brčkom nema sve dok RS i formalno ne prizna da kroz distrikt ne prolazi entitetska linija.

Međutim, od jednog uticajnog diplomate na službi u BiH smo u petak nezvanično saznali da će EU biti "izrazito zadovoljna" ovom odlukom Vlade RS. On je ocijenio da će na narednoj sjednici Upravnog odbora za implementaciju mira biti donesena odluka o zatvaranju supervizije, ali da će i dalje ostati Arbitražni tribunal, koji se nalazi u Vašingtonu.

"Smatram da je ovo posljednji suštinski razlog za zatvaranje supervizije. Ali, naravno, uvijek treba biti oprezan jer se ne zna kakav će biti stav neke od uticajnih zemalja članova PIC-a", rekao je ovaj diplomata, ne precizirajući na koje zemlje konkretno misli.

I sam visoki predstavnik Valentin Incko je prije godinu dana na jednom predavanju rekao da je Vlada SAD protiv zatvaranja supervizije sve dok se ne riješi pitanje entitetske granice.

"Novi supervizor je Roderik Mur, američki diplomata, i on je bio za zatvaranje supervizije, ali s obzirom da garancije RS nisu date i da pitanje granice nije riješeno Vlada SAD je na zadnjem zasjedanju PIC-a rekla da bi bilo preuranjeno ta se zatvori supervizija Brčkog. U sadašnjem trenutku to je mišljenje Vlade SAD. Brčko supervizija će se, dakle, nastaviti", ispričao je tada Incko.

Ako je sve ovo tačno, onda je sasvim jasno da je RS ispunila i posljednji formalni uslov, te da je sada otvoren put za završetak supervizije.

U Vladi RS je rečeno da postoje još dva "džepa" teritorije FBiH na granici, od kojih je jedan površine 0,5 hektara, a drugi 86 hektara, te da ova teritorija predstavlja područje predratne opštine Gradačac, koje nemaju "teritorijalni kontinuitet sa FBiH".

U legendi mape koju objavljujemo navedeno je objašnjenje da se na "izdvojenom potezu međuentitetska linija razgraničenja ne poklapa sa granicom Brčko distrikta", ali više objašnjenja o tome nije dato, niti je rečeno na koji način će biti riješen ovaj dio granice.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE