• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bejtić oslobođen optužbi za zločine na Kazanima

Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio Samira Bejtića svih optužbi da je počinio zločine nad Srbima '92. i '93. na lokalitetu Kazani u Sarajevu

 Bejtić oslobođen optužbi za zločine na Kazanima Izvor: MONDO

Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio je Samira Bejtića svih optužbi da je kao pripadnik 10. brdske brigade Armije BiH tokom 1992. i 1993. godine počinio zločine nad Srbima na lokalitetu Kazani u Sarajevu.

Sudsko vijeće je nakon obnovljenog suđenja oslobodilo Bejtića optužbe da je 25. decembra 1992. godine, po naredbi komandanta brigade Mušana Topalovića Cace, iz kasarne na Bistriku odveo Zorana Vučurevića na lokaciju Kazani, gdje ga je ubio iz vatrenog oružja, a potom tijelo polio razređivačem i spalio.

Bejtić je oslobođen optužbe da je sredinom septembra 1993. godine u prostorijama komande učestvovao u premlaćivanju pripadnika 1. bataljona 10. brdske brigade Ergina Nikolića i Dušana Jovanovića, nakon čega su ih odvezli na lokalitet Kazani i ubili poslije fizičkog zlostavljanja.

Bejtić je oslobođen i optužbe da je sredinom oktobra 1993. godine, zajedno sa Mušanom Topalovićem Cacom i drugim pripadnicima 10. brdske brigade, odveo iz stana Predraga Šalipura, u kojem se nalazio i Branislav Radosavljević, u zgradu komande, gdje su ih fizički zlostavljali. Nakon toga, odvezli su ih do Kazana gdje su ih nastavili tući, a potom ubili.

On je oslobođen i krivice da je Mušanu Topaloviću Caci pomagao u ubistvu Božidara Šljivića u junu 1992. godine.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Jasenko Ružić rekao je da na osnovu dokaza i izjava svjedoka nije utvrđeno da je Samir Bejtić izvršio krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

"Nakon izvedenih dokaza nije dokazano da je Samir Bejtić počinio djela za koja se teretio.Tokom postupka saslušano je više od 30 svjedoka i svi su ostali pri iskazima koje su dali na prethodnom postupku. Svjedoci su bili neodređeni u vezi sa njegovim učešćem u radnjama za koje se teretio i nijedan nije eksplicitno potvrdio navode optužnice",kazao je Ružić.

On je naglasio da je izvjesno da su se zločini na Kazanima desili, što je dokazima i potvrđeno, ali iz iskaza svjedoka ne proizilazi pouzdan zaključak da je te zločine počinio Bejtić.

Bejtićev advokat Fahrija Karkin je, nakon izricanja presude, rekao novinarima da niko ne poriče da su se na Kazanima desili zločine, ali da treba otkriti prave krivce.

"Samir je, što se tiče politike u BiH, trebalo da bude žrtveno jagnje kako bi se reklo da je osuđen neko za ratne zločine na Kazanima. Samo on je ostavljen da odgovara za ratne zločine, dok je ostalim optuženima djelo prekvalifikovano u ubistvo ili teško ubistvo. Ovim knjiga nije zatvorena, a država može posredstvom svojih organa i dalje da otkriva izvršioce, pogotovo ako to žele pravno kvalifikovati kao ratni zločin", izjavio je Karkin.

Bejtić je u julu 2006. godine osuđen pred Kantonalnim sudom u Sarajevu na 14 godina i šest mjeseci zatvora zbog ubistva civila na lokalitetu Kazani. Na ovu presudu uložene su žalbe koje je Vrhovni sud Federacije BiH prihvatio i obnovio sudski postupak.

Nakon obnovljenog suđenja, Bejtić je u junu 2008. godine oslobođen optužbe za ubijanja, premlaćivanja i zlostavljanja civila na Kazanima.

Na ovu presude Kantonalno tužilaštvo je uložilo žalbu Vrhovnom sudu FBiH u novembru 2010. godine, nakon čega je ukinuta presuda i naloženo ponovno suđenje pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Na ovu presudu moguća je žalba Vrhovnom sudu Federacije BiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE