• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema uslova za izručenje Vučurevića

Na teritoriji Srbije se ne nalazi ratni načelnik opštine Trebinje Božidar Vučurević, pa ne može biti izručen ni BiH, ni Hrvatskoj, koje ga traže zbog ratnih zločina u Dubrovniku i Trebinju, pravosnažana je odluka Apelacionog suda u Beogradu.

 Nema uslova za izručenje Vučurevića Izvor: MONDO

S obzirom da Vučurević nije dostupan pravosudnim organima Srbije, Apelacioni sud je preinačio raniju odluku Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojom je konstatovano da su ispunjene pretpostavke za izručenje BiH i Hrvatskoj.

Vučurević se nalazi u Trebinju, gdje je otišao iz Srbije sredinom septembra i uredno se javio tamošnjem sudu.

Ipak, shodno zakonu, konačnu odluku o molbama za izručenje donijeće ministar pravde Srbije Snežana Malović.

Vučurević je uhapšen, 4. aprila na graničnom prelazu Karakaj u Malom Zvorniku, na osnovu potjrnice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tokom artiljerijskog gađanja Dubrovnika i uništavanja kulturnih i istorijskih spomenika od 1991. do 1995. godine, a Viši sud u Šapcu mu je istog dana odredio ekstradicioni pritvor.

Potom je i Ministarstvo pravde BiH zatražilo izručenje Vučurevića, jer se protiv njega vodi istraga zbog ratnih zločina u Trebinju.

Njemu je 17. juna ukinut pritvor i određena mjera zabrane napuštanja boravišta, odnosno teritorije Srbije, koju međutim nije ispoštovao.

Apelacioni sud je početkom ljeta ukinuo odluku o ispunjenosti uslova za izručenje Vučurevića koju je donio sud u Šapcu jer je smatrao da taj sud nije nadležan za odlučivanje o molbama Hrvatske i BiH i predmet uputio na Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE