• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ogromne razlike u cijenama vrtića u BiH

Roditelji u Srebrenici za cjelodnevni boravak svojih mališana mjesečno plaćaju 50, u Banjaluci 165, a u Mostaru čak 190 KM

 Ogromne razlike u cijenama vrtića u BiH Izvor: MONDO

Iako je predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srpskoj u značajnoj mjeri centralizovano i uređeno samo jednim zakonom, cijene u vrtićima od opštine do opštine drastično se razlikuju, pa tako roditelji u Srebrenici za cjelodnevni boravak svojih mališana mjesečno plaćaju 50, a u Banjaluci čak tri puta više, odnosno 165 konvertibilnih maraka, prenosi "Glas Srpske".

Navodi se ovo u "Analizi stanja prava djece i njihove implementacije u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja", koju je uradio Ombudsman za ljudska prava BiH.

"Cijene u vrtićima po opštinama u Srpskoj kreću se od 50 do 165 maraka za cjelodnevni boravak, odnosno od 30 do 120 maraka za poludnevni boravak", pokazuje analiza.

Tako roditelji mališana koji borave u vrtiću "Majke Jugović" u Doboju plaćaju 130 maraka za njihov cjelodnevni boravak, a u Bratuncu, u obdaništu "Radost" 110 maraka za cjelodnevni, a 90 za poludnevni boravak.

"U vrtiću 'Neven' u Čelincu cjelodnevni boravak košta 120 maraka, dok u vrtiću "Palčić" u Tesliću za istu vrstu boravka roditelji moraju da izdvoje 115 maraka", navodi se u ovoj analizi.

Najviše novca moraju da izdvoje roditelji banjalučkih mališana, gdje u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje cjelodnevni boravak košta 165 maraka.

U Dječijem vrtiću "Naša radost" u Prnjavoru cjelodnevni boravak košta 100 maraka, dok je najpovoljnije za bračne parove u Srebrenici, koji za svoju djecu treba da izdvoje 50 maraka za cjelodnevni, a tek 30 maraka za poludnevni boravak u vrtiću.

Ipak, cijene boravka mališana u vrtićima u RS niže su u odnosu na FBiH.

Cijene u FBiH, prema ovoj analizi, ne samo da se razlikuju od opštine do opštine, već i od kantona do kantona.

Tako u Mostaru roditelji plaćaju 190 maraka za djecu koja pripadaju jasličkoj grupi, 160 za cjelodnevni, a 120 maraka za poludnevni boravak. U vrtiću "Aladin" u Tuzli cjelodnevni boravak košta od 180 do 190 maraka, a u Sarajevu 140 maraka za cjelodnevni i 100 maraka za poludnevni boravak.

U Srpskoj su u cijenu koju roditelji plaćaju za cjelodnevni boravak, odnosno osam časova dnevno, uračunata od tri do četiri obroka za mališane, dok poludnevni boravak podrazumijeva da djeca u vrtiću dnevno budu tri-četiri časa i imaju od dva do tri obroka.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE