• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski zatvorenici izloženi maltretiranju

Direktor KPZ Zenica Romeo Zelenika izjavio je Srni da je upoznat o tome da bošnjački zatvorenici provociraju Srbe zatvorene u ovoj ustanovi i da je naložio istragu o tome.

 Srpski zatvorenici izloženi maltretiranju Izvor: MONDO

"Primio sam pisma od mnogih srpskih zatvorenika u kojima se žale na tretman i maltretiranja od strane Bošnjaka i naložio sam istragu o ovom pitanju", rekao je Zelenika, napominjući da je on tek 30 dana na funkciji direktora Kazneno popravnog zavoda.

Zelenika je najavio da će ovih dana primiti na razgovor Srbe zatvorenike, dodajući da u pismima koje je dobio svi oni traže premještaj u zatvore na teritoriji Republike Srpske.

O premještaju zatvorenika odlučuju ministarstva pravde Federacije BiH i Republike Srpske.

Zelenika je naveo da u Kazneno popravnom zavodu Zenica trenutno 30 Srba izdržava kaznu, od kojih osam za ratne zločine, šest za razbojništvo, 11 za ubistva, a ostali za drogu i manji kriminal.

"O svemu ovome upoznati su i ombudsmeni koji često posjećuju zatvor u Zenici", rekao je Zelenika i naglasio da će javnost biti upoznata o rezultatima istrage koju je naložio.

Srpski osuđenici u KPZ Zenica više puta su se žalili da su izloženi malteriranju. Nedavno je grupa srpskih osuđenika za ratne zločine apelovala na institucije Republike Srpske da ih zaštite od stalnih maltretiranja i premlaćivanja u robijašnici.

U apelu, koji je upućen poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, oni su naveli da su na stalnoj meti napada bošnjačkih osuđenika.

Nemanja Jovičić, koji u Zenici od prošle godine izdržava desetogodišnju zatvorsku kaznu, tvrdi da je ove godine tri puta brutalno pretučen samo zato što je Srbin i ističe da su četvorica srpskih osuđenika izloženi stalnoj diskriminaciji, psihičkom zlostavljanju i premlaćivanju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE