• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Popis stanovništva BiH "na čekanju"

Demograf Stevo Pašalić smatra da je popis stanovništva u BiH "na čekanju" i da je već izvjesno da do popisa neće doći prije jeseni iduće godine.

 Popis stanovništva BiH "na čekanju" Izvor: MONDO

Pašalić je rekao Srni da za nauku i za naučnike veliki problem predstavlja nedostatak podataka koji se dobiju popisom stanovništva i dodao da se nauka sve više okreće novim izvorima podataka, naročito kada su u pitanju demografska istraživanja.

"U demografskim istraživanjima koristi se takozvani longitudinalni pristup sa velikim uzorcima, čime nauka u kontinuitetu stvara nove izvore podataka", rekao je Pašalić, redovni profesor na Univerzitetu Istočno Sarajevo.

Pašalić je podsjetio da je, na neki način, u razvijenim zemljama popis stanovništva prevaziđen, jer primjenjena istraživanja ne mogu da čekaju podatke o popisu, koji se, uglavnom, dobijaju svake desete godine.

"Dakle, ide se ka novim metodama sa velikim uzorcima koji mogu dati realnu sliku za neki prostor koji se istražuje. Konkretno, u primjenjenim demografskim istraživanjima bira se veliki uzorak longitudinalnog pristupa, čime se stvaraju izvori podataka za sva druga istraživanja", pojasnio je Pašalić.

Ističući da to nije nimalo lak posao, on je rekao da je potrebno da se i na ovim prostorima okreće savremenijim pristupima u istraživanju koje svijet koristi.

Pašalić je podsjetio da podaci o popisu nakon nekoliko godina postaju neaktuelni i dodao da novi pristup putem velikog broja uzoraka omogućava da se u kontinuitetu dobije izvor podataka validan za naučna istraživanja, naročito demografska.

"Međutim, to ne znači da je popis stanovništva nevažan. Ukoliko u BiH i dođe do popisa, dobijeni podaci biće veoma značajni za mnogobrojne segmente u društvu, tim prije što kod nas popis nije izvršen punih 20 godina", rekao je Pašalić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE