• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Klintonova: Što prije riješiti trenutno stanje u BiH

Klintonova naglasila da se trenutno stanje mora riješiti u što kraćem roku jer blokira bilo kakav napredak zemlje, kao i evroatlantske integrativne procese.

 Klintonova: Što prije riješiti trenutno stanje u BiH Izvor: MONDO

Američki državni sekretar Hilari Klinton iskazala je tokom susreta sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem razumijevanje za političke dogovore u BiH, ali je naglasila da se trenutno stanje mora riješiti u što kraćem roku jer blokira bilo kakav napredak zemlje, kao i evroatlantske integrativne procese.

''Onima koji nisu za dogovor i ne žele dogovor i rješavanje problema, treba dati određeni rok nakon kojeg, ukoliko ne budu spremni za dogovor, treba nastaviti bez njih, a oni svoju novu šansu treba da traže na nekim idućim izborima u BiH'', rekla je Klintonova.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da je Komšić, koji se nalazi u zvaničnoj posjeti SAD, istakao da je članstvo u NATO-u ne samo cilj, nego i alat za popravljanje stanja u BiH i da je odluka kojom se rješava pitanje nepokretne vojne imovine dio paketa pregovora o formiranju vlasti na državnom nivou. ''Ako se vlast uskoro formira, BiH će vrlo brzo pokazati pomake u svim oblastima'', smatra Komšić.

On je krizu u vezi sa uspostavljanjem vlasti, odnosno Savjeta ministar BiH, opisao kao sukob dva koncepta o načinima formiranja vlasti i funkcionisanja države, a rješenje vidi u njihovom pomirenju za šta je, kako je rekao, potrebno mnogo mudrosti i strpljenja političkih lidera.

Komšić se tokom susreta zahvalio SAD na iskrenim namjerama i prijateljskom odnosu prema BiH, istakavši pritom izuzetnu ulogu Ambasade SAD u ključnim reformskim procesima u BiH.

Kao kuriozitet, Komšić je naveo činjenicu da, i pored toga što je BiH definitivno dio Evrope, ova zemlja "često nailazi na bolje razumijevanje SAD nego nekih evropskih zemalja", što je Klintonova ocijenila kao razumljivu činjenicu s obzirom da su i SAD, kao i BiH pluralna, multietnička društva.

Ona je ponovila da je SAD prijatelj BiH, da su na strani BiH i da su spremni da pomognu u rješavanju problema u BiH.

Američki državni skeretar izrazila je očekivanje da će BiH do samita NATO-a ispuniti uslove postavljene pred nju u Talinu, te da će u maju 2012. u Čikagu, pod predsjedavanjem SAD, otpočeti svoj završni proces postajanja punopravne članice NATO-a.

Klintonova je zahvalila BiH za njen rad i aktivnosti u sklopu nestalnog članstva u Savjetu bezbjednosti UN, te istakla da je rad misije BiH u Njujorku bio osmišljen i politički zreo, navodi se u saopštenju iz Predsjedništva BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE