• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bezvizni režim za BiH nije ugrožen

Bezvizni režim za BiH nije ugrožen i za sada ne postoji bojazan da bi posljednji prijedlog Savjeta Evropske unije za unutrašnje poslove mogao uticati na slobodu putovanja građana BiH.

 Bezvizni režim za BiH nije ugrožen Izvor: MONDO

Bezvizni režim za BiH nije ugrožen i za sada ne postoji bojazan da bi posljednji prijedlog Savjeta Evropske unije za unutrašnje poslove mogao uticati na slobodu putovanja građana BiH u zemlje Unije koje su članice šengenskog prostora - saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

"BiH nije ni bila povod da SE predloži mogućnost uvođenja privremenog mehanizma suspenzije bezviznog režima, kao posljednje mjere u slučajevima drastičnog kršenja odluke o bezviznom režimu, odnosno naglog i znatnog povećanja migranata iz neke zemlje", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva pojašnjavaju da na tom sastanku u Briselu BiH uopšte nije pominjana kao problem, s obzirom da broj lažnih azilanata nije u tolikoj mjeri izražen kao iz nekih drugih zemalja.

Ministarstvo bezbjednosti podsjeća da je pravovremeno reagovalo kada je u avgustu i septembru ove godine u pojedinim državama članicama Evropske unije zabilježen porast broja lažnih azilanata iz BiH, prvenstveno u Belgiji i Švedskoj.

U Ministarstvu ističu da posljednju poruku iz Brisela shvataju krajnje ozbiljno, navodeći da će kod najnovijih slučajeva zloupotrebe viznih olakšica koji su zabilježeni u Bijeljini i Zavidovićima, u saradnji sa drugim nadležnim institucijama preduzeti adekvatne mjere da se ta pojava zaustavi.

Ministarstvo bezbjednosti BiH upozorilo je građane da ne podliježu dezinformacijama o mogućnosti ostanka u zemljama EU ukoliko zatraže azil.

"U toku su deportacije lažnih azilanata iz zemalja EU u BiH i taj proces će se nastaviti u saradnji sa institucijama država iz kojih se ova lica vraćaju", navodi se u saopštenju.

Ministri unutrašnjih poslova EU juče su na sastanku u Briselu donijeli odluku o novim pravilima koja će omogućiti zemljama članicama da brže uvedu vizni režim putnicima sa zapadnog Balkana u slučaju iznenadnog priliva migranata.

Odlukom ministara unutrašnjih poslova odgovoreno je na zabrinutost zbog priliva azilanata iz istočnoevropskih zemalja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE