• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nepreciznosti u granicama između RS i FBiH

Zbog nepreciznosti u crtanju mape razgraničenja između RS i FBiH prilikom pregovora u Dejtonu pojavila su se dva "ostrva" u RS koja pripadaju FBiH.

 Nepreciznosti u granicama između RS i FBiH Izvor: MONDO

Sporna mjesta nalaze se u blizini granica Brčko distrikta.

Postojanje ova dva "ostrva" površine 0,5 hektara i 86 hektara bilo je sporno Turskoj, koja je na posljednjoj sjednici Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (PIK) zbog njihovog postojanja bila protiv završetka supervizije u Brčkom, pišu "Nezavisne novine".

Načelnik Odjeljenja za geodetsko-informacioni sistem Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS Velibor Vitor rekao je da je do ove nepreciznosti došlo zato što su pregovarači u Dejtonu koristili putnu kartu UNPROFOR-a u razmjeri 1:600.000, na kojoj jedan milimetar predstavlja 600 metara na terenu i na toj karti nije bila vidljiva detaljna konfiguracija terena.

Vitor je dodao da je američko Ministarstvo odbrane uzelo Dejtonsku mapu i iscrtalo međuentitetsku liniju razgraničenja na krupnijoj mapi omjera 1:50.000 na osnovu dogovora koje su postigli dejtonski pregovarači.

On je naveo da, iako su Amerikanci ovaj posao uradili veoma korektno, jedan problem je nastao u činjenici da oni nisu mogli uzeti u obzir detaljnu konfiguraciju terena, a drugi problem u činjenici da u Dejtonu nisu uzete u obzir granice prijeratnih opština, već linija razdvajanja zaraćenih strana.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE