• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Imovinski kartoni dostupni javnosti

Izjave o imovinskom stanju kandidata i izabranih zvaničnika ponovo su dostupne javnosti, saopštila je danas Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

 Imovinski kartoni dostupni javnosti Izvor: MONDO

Kako se navodi, CIK je na današnjoj sjednici donio zaključak da se izjave o imovinskom stanju kandidata i izabranih zvaničnika ponovo učine dostupnim javnosti putem službene web stranice www.izbori.ba.

Ovaj zaključak je donesen nakon što je Sud BiH donio presudu kojom se tužba CIK-a BiH uvažava, a rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH i prvostepeno rješenje inspektora te agencije poništavaju, stoji u saopštenju CIK-a BiH.

U obrazloženju te presude navodi se da je "objavljivanjem imovinskih kartona jasno utvrđen legitimni cilj, a to je da birači, odnosno građani saznaju ko su i šta su kandidati i izabrani zvaničnici organa vlasti, na početku i na kraju mandata ostvarili u pogledu njihove imovine kao i članova njihovog porodičnog domaćinstva, a sve u svrhu jačanja principa odgovornosti i njihovog djelovanja u ostvarivanju opšteg javnog interesa, a ne privatnog interesa, što se na kraju na sprečavanje zloupotrebe javnih funkcija radi ostvarivanja lične dobiti".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE