• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bramerc za brže procesuiranje optuženih u BiH

Glavni haški tužilac Serž Bramerc izjavio je da procesuiranje optuženih za ratne zločine u BiH mora biti mnogo brže.

 Bramerc za brže procesuiranje optuženih u BiH Izvor: MONDO

"Implementacija Strategije za procesuiranje ratnih zločina veoma je spora. Sudstvo treba više sredstava da se nosi s tim. Kriterijumi o tome gdje će ti slučajevi biti procesuirani, hoće li to biti na državnom, kantonalnom ili lokalnom nivou, moraju biti mnogo jasniji", rekao je Bramerc za Dnevni avaz u Hagu.

Bramerc je dodao da treba ocijeniti gdje su zakonski i praktični problemi i da te probleme treba istovremeno rješavati.

Upitan kada će početi suđenje Ratku Mladiću, Bramerc je kazao da će tu odluku donijeti sudije. On je objasnio i nedavnu odluku Tužilaštva da skrati optužnicu protiv Mladića.

"Najprije smo željeli da razdvojimo optužnicu da imamo dva suđenja, ali to nije odobrilo Sudsko veće, a mi smo pozvani da skratimo optužnicu što smo i učinili, za 45 odsto individualnih incidenata.
No, važno je napomenuti da će osnovne komponente optužnice, uključujući opsadu Sarajeva, etničko čišćenje i genocid, ostati u optužnici", rekao je tužilac.

Komentarišući činjenicu da je osuđeni za ratne zločine u Foči, Radovan Stanković, prije nekoliko godina pobjegao iz fočanskog zatvora i da još nije pronađen, Bramerc smatra da "nijedna zemlja regiona nije uradila dovoljno na pronalasku tog osuđenika".

"Mi želimo da BiH učini više u ovom slučaju, ali i susjedne zemlje treba da budu aktivnije. Ono što sam rekao u svom izvještaju Savjetu bezbjednosti jeste da je Stanković već četiri godine bjegunac i veoma malo je aktivnosti na terenu što je teško prihvatiti", rekao je Bramerc.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE