• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Privatne firme otpustile 8.000 radnika

Privatna preduzeća u RS na kraju septembra ove godine zapošljavala su oko 120.000 radnika, što je za oko 8.000 manje nego u istom periodu lani.

 Privatne firme otpustile 8.000 radnika Izvor: MONDO

Broj radnika u javnom sektoru povećan je za 300, pa je na kraju devetog mjeseca u ovoj oblasti bilo 70.458 zaposlenih.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, broj radnika u zadružnom sektoru u septembru ove godine u odnosu na isti period lani smanjen je za 290, dok su mješovita preduzeća u istom periodu ostala bez 3.642 zaposlena.

U Srpskoj su u septembru ove godine radila 237.923 lica, dok je u istom periodu prošle godine bilo zaposleno 247.388, prenosi "Glas Srpske".

"Najveći broj zaposlenih radi u upravi i odbrani, te obaveznom socijalnom osiguranju, i to 22.550 radnika, a u odnosu na prošlu godinu broj zaposlenih u ovim oblastima povećan je za oko 200. Veliki broj ljudi zaposlen je i u oblasti obrazovanja i to 20.152, a u odnosu na prošlu godinu, broj radnika u ovoj oblasti smanjen je za oko 500", podaci su Zavoda za statistiku.

Prema ovim podacima, najmanje radnika, i to njih 238, radi u ribarstvu, te u oblasti vađenja rude i kamena, gdje je krajem septembra radilo 5.105 ljudi.

Broz zaposlenih smanjen je i u prerađivačkoj industriji, i to za oko 4.000, dok je u oblastima trgovine na veliko i malo, popravku motornih vozila, motocikala i predmeta za ličnu upotrebu, bez posla ostalo više od 3.000 zaposlenih.

Ekonomista Vujo Vukmirica kaže da u javnom sektoru ima dovoljno prostora za smanjenje broja zaposlenih jer su sredstva budžeta ograničena.

"Potrebno je smanjiti broj zaposlenih u javnim službama, a povećati broj radnika u proizvodnoj oblasti", kazao je Vukmirica i dodao da je nezaposlenost najveći problem ne samo u Srpskoj, nego i u ostalim zemljama regiona.

Prema njegovim riječima, nezaposlenost će biti glavni problem i u idućoj godini jer se očekuje smanjenje privrednih aktivnosti.

U Zavodu za zapošljavanje RS kazali su da je krajem oktobra ove godine na biroima bio evidentiran 150.971 nezaposleni.

"Na biroima se nalaze 2.433 stanovnika sa višom stručnom spremom, te 9.218 sa visokom stručnom spremom", kazali su u Zavodu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE