• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kotromanović osumnjičen za zločine nad krajiškim Srbima

Ante Kotromanović, mogući kandidat za ministra odbrane u novoj vladi Hrvatske, osumnjičen je za ratne zločine počinjene nad Srbima u operaciji "Južni potez"

 Kotromanović osumnjičen za zločine nad krajiškim Srbima Izvor: MONDO

Prema riječima Janka Velimirovića, u operaciji Hrvatske vojske 1995. godine počinjeni su zločini na području Mrkonjić Grada, Šipova i Banjaluke.

"U pripremljenoj dokumentaciji za ratne zločine na području zapadne Krajine i opština Mrkonjić Grad i Šipovo nesporno je utvrđeno da je u operaciji `Južni potez` u ljeto i jesen 1995. godine učestvovala i Četvrta gardijska brigada Hrvatske vojske, čiji je komandant bio general Damir Krstičević, a njegov zamjenik Ante Kotromanović", istakao je Velimirović.

Velimirović je rekao da se ta dokumentacija, prema saznanjima Republičkog centra, trenutno nalazi u Tužilaštvu BiH i Državnom tužilaštvu Hrvatske.

"Ne raspolažemo podacima u kojoj je fazi istraga po ovom predmetu, ali očekujemo da će nadležna tužilaštva uzeti u razmatranje obimnu dokumentaciju i dokaze, te u što skorije vrijeme procesuirati naredbodavce i izvršioce zločina", istakao je Velimirović.

On je podsjetio da je Ante Kotromanović ranije javno iznosio činjenice o učešću Hrvatske vojske u operacijama protiv VRS u ljeto i jesen 1995.godine.

"Ante Kotromanović jedino nikada nije govorio o razmjerama zločina počinjenih nad srpskim civilima i zarobljenicima, o čemu najbolje svjedoči masovna srpska grobnica u Mrkonjić Gradu iz koje je ekshumirano 181 tijelo", zaključio je Velimirović.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE