• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neusvajanje budžeta neće paralizovati institucije

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je da izostanak dogovora o budžetu institucija BiH, neće paralizovati zajedničke institucije kako se to čuje iz pojedinih krugova.

 Neusvajanje budžeta neće paralizovati institucije Izvor: MONDO

Majkićeva je istakla da nigdje u važećim zakonima ne piše da zemlja prestaje da se finansira ako budžet ne bude donesen. Ona je rekla da će mnogi bošnjački političari morati napokon da shvate da je budžet zajedničkih institucija plod dogovora i politika pretvorena u brojeve, te da mora postojati saglasnost svih aktera koji čine vlast.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH rekla je za "Fokus" da Bošnjaci nisu spremni za bilo kakvu racionalizaciju budžeta BiH, jer ne odustaju od stava o njegovom konstantnom rastu.

"Njihov stav je da ne postoji ništa izuzev onog što oni očekuju, a to je konstantan rast budžeta BiH, iz godine u godinu. Uopšte ne žele da čuju argumente o racionalnosti njegovog trošenja. S obzirom na takav stav, kao i na to da sve zemlje imaju borbu za svaki cent uštede, smatramo da neracionalno ponašanje bošnjačkih političara ne može dobiti podršku. Mi nećemo prihvatiti budžet koji izlazi iz okvira 2010. godine, što je posljednji budžet koji je usaglašen i usvojen", istakla je Majkićeva.

Govoreći o mogućnosti da bi visoki predstavnik mogao da nametne budžet, Majkićeva kaže da je uvijek moguće da visoki predstavnik napravi nešto čime će situaciju dodatno usložniti. "Ukoliko se to desi, sigurno je da će RS imati odgovor, naročito kada znamo da Srpska ni na jedan način nije onemogućila bilo šta institucijama BiH. Kao što se RS unutar vlastitog budžeta ponaša racionalno, tako isto zahtijevamo da se to radi na nivou BiH", poručila je Majkićeva.

Prema njenom mišljenju, aktuelni Savjet ministara BiH će, po svemu sudeći, ostati da radi u tehničkom mandatu još četiri godine, do narednih opštih izbora 2014. godine. Ona je istakla da trenutno ne vidi nikakve inicijative s bilo koje strane koje bi mogle dovesti do skorog formiranja Savjeta ministara.

"Postoji jedino neobjašnjivi optimizam koji pokazuje HDZ BiH. Osim toga ne vidim nikakav realan stav da postoji bilo kakav dogovor na planu formiranja Savjeta ministara BiH. Naročito ako vidimo da SDP kao glavni predstavnik Bošnjaka ne pokazuje nikakav interes za formiranje vlasti. To svima daje za pravo da očekuju da će postojeći Savjet ministara nastaviti rad u tehničkom mandatu, do kraja ovog mandata, odnosno do narednih opštih izbora", rekla je Majkićeva.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE