• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojeni budžeti Bijeljine i Laktaša

Opštinske Skupštine na današnjim sjednicama usvojile budžete Bijeljine i Laktaša.

 Usvojeni budžeti Bijeljine i Laktaša Izvor: MONDO

Skupština opštine Bijeljina usvojila je u četvrtak budžet za 2012. godinu u iznosu od 57.993.000 KM.

Najveći dio budžeta, čak 47 miliona, čine poreski i neporeski prihodi, šest miliona su planirana kreditna sredstva i 4,5 miliona KM su obveznice", rekao je načelnik Odjeljenja za finansije Milorad Sofrenić.

On je dodao da je 28,7 odsto sredstava planirano za kapitalne projekte - Centar za kulturu, izgradnju novog gradskog groblja, putnu infrastrukturu.

Odbornici SNSD-a imali su niz primjedbi na predloženi budžet, ističući da treba smanjiti komunalne takse koje opterećuju rad malih preduzeća i da lokalna zajednica izdvaja nedovoljno sredstava za opstanak tih preduzeća.

"Simbolična je i stavka od 100. 000 KM za podsticaj mladim ljudima koji žele da se bave nekom preduzetničkom djelatnošću", rekao je šef Odborničkog kluba SNSD Slobodan Marković.

"Odbornici pozicije i opozicije jednoglasno su se saglasili jedino kada je riječ o infrastrukturnim projektima", rekao je predsjednik SO Dragan Đurđević.

"Mi želimo da se u infrastrukturu i dalje značajno ulaže. Pokazalo se da su ovi kapitalni projekti opravdani, da su ih građani prihvatili i da smo sposobni da vraćamo kredite u iznosu od tri miliona maraka", rekao je Đurđević.

Odbornici Skupštine opštine Laktaši na današnjoj sjednici jednoglasno su usvojili budžet opštine za 2012. godinu u iznosu od 18 miliona KM.

Budžetska rezerva iznosi 50.000 KM, što predstavlja 0,29 odsto redovnih prihoda budžeta. U budžetu za 2012. planirano je povećanje sredstava za subvencije u oblasti poljoprivrede, ukupno 33,8 odsto.

Usvojen je i Program korištenja sredstava za podsticaj proizvodnje za 2012. godinu, za koji je u budžetu planirano 300.000 KM.

Ta sredstva biće utrošena za unapređenje stočarstva, voćarske proizvodnje, obnovu poljoprivredne mehanizacije, regresiranje kamatne stope po kreditnoj liniji Investiciono-razvojne banke (IRB), podršku plasteničke proizvodnje, te sufinansiranje samozapošljavanja mladih preduzetnika.

Odbornici su donijeli odluku da poreska stopa za oporezivanje nepokretnosti na području opštine Laktaši iznosi 0,19 odsto. Ta stopa biće primjenjivana na procijenjenu tržišnu vrijednost nepokretnosti u 2012. godini.

Usvojeni su i programi i finansijski plan javnih ustanova na području opštine za 2012. godinu, Program održavanja i zaštite lokalnih i nekategorisanih puteva i ulica u naselju, te odluka o određivanju radnog vremena ugostiteljskih objekata.

Jednoglasno je usvojen Izvještaj o provođenju mjera prevencije masovnih nezaraznih bolesti i faktora rizika za nastanak bolesti na području opštine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE