• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen zakon o borcima RS

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Zakon o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

 Usvojen zakon o borcima RS Izvor: MONDO

Zakonom je predviđeno da se osnovica za obračun primanja boračkih kategorija utvrđuje u procentu od prosječne neto plate u Srpskoj u prethodnoj godini.

Zakon je podržalo 49 poslanika, protiv je bilo 17, dok su četiri poslanika bila uzdržana.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić rekao je ranije da je više od 95 odsto zahtjeva Boračke organizacije Republike Srpske ugrađeno u Zakon o pravima boraca, izrazivši zahvalnost predstavnicima boračkih kategorija koji su postigli dogovor sa Vladom Srpske u pogledu donošenja ovog zakonskog rješenja.

Odluku o utvrđivanju osnovice donosi Vlada Republike Srpske početkom svake godine u skladu sa visinom raspoloživih sredstava planiranih u budžetu za tu godinu, navodi se u obrazloženju ovog zakona.

Zakonom je definisano da ratni vojni invalid prve kategorije ima pravo na zdravstvenu njegu i pomoć u visini od 100 odsto od osnovice.

Ovim zakonom je predviđeno da ratni vojni invalid prve kategorije kod kojeg postoji oštećenje organizma koji ima za posljedicu nepokretnost ili potpuno sljepilo ima pravo na dodatak za njegu i pomoć od 120 odsto od osnovice.

Zakonom je uveden mjesečni borački dodatak, ostaje dodatak na godišnjem nivou u iznosu od 12 miliona KM, a uvedeno je pravo na podsticaj u zapošljavanju i samozapošljavanju demobilisanih boraca i djece poginulih boraca.

Borački dodatak na godišnjem nivou primaće borci prve i druge kategorije kojih je oko 100 000, a na mjesečnom nivou će primati borci koji su ostvarili i pravo na penziju i oni koji nisu.

Obezbijeđena su sredstva za cijelu godinu od 28 miliona KM za borački dodatak koji će biti isplaćivan na mjesečnom nivou.

Ovim zakonom povećan je obim prava za ratne vojne invalide prve grupe u vidu dodatnog finansiranja, kao i dopunsko materijalno obezbjeđenje za invalide druge, treće i četvrte grupe.

Zakonom je definisano da nakon smrti ratnog vojnog invalida od prve do četvrte kategorije porodica ostvaruje pravo na porodičnu invalidninu bez utvrđivanja uzročno-posljedične veze u pogledu uzroka smrti vojnog invalida.

Amandmani Vlade RS su postali sastavni dio ovgog zakona.

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

Šesta posebna sjednica Narodne skupštine RS biće nastavljena 27. decembra u 10.00 časova raspravom o Prijedlogu Ekonomske politike RS za 2012. godinu.

Poslanici će razmatrati Prijedlog budžeta RS za 2012. godinu i Prijedlog zakona o njegovom izvršenju, te po hitnom potupku Prijedlog zakona o doprinosima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE