• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Cerić je dobrodošao u RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ga ne plaši poziv Islamske zajednice u BiH da mu se uskrati gostoprimstvo u muslimanskim zemljama.

 Dodik: Cerić je dobrodošao u RS Izvor: MONDO

On je naveo da, nasuprot tome, poglavar ove vjerske zajednice Mustafa Cerić može da dođe u Republiku Srpsku, gdje mu ništa nije zabranjeno.

Dodik je istakao da uvijek kada Islamska zajednica izađe iz okvira vjere to predstavlja opasnost za sve druge na prostoru BiH.

"Nemam razloga, niti sam čovjek koji bi se bojao bilo čega. Islamska vjeska zajednica je odavno politička struktura kod Bošnjaka u Sarajevu i to onemogućava funkcionisanje BiH u značajnoj mjeri", rekao je Dodik medijima iz Republike Srpske u Beogradu.

Predsjednik Republike Srpske je istakao da će nastaviti da brani interese, prije svega, naroda kojem pripada, Republike koju predstavlja i sebe lično i svoje porodice i svih ljudi, jer mu je to obaveza i jer je izabran.

"Politika reisa Cerića sigurno ne može da prođe u Republici Srpskoj. Ja neću da govorim o tome da li bi mogli neke kontramjere da preduzmemo. Reis Cerić može da dođe u Republiku Srpsku. Tamo mu nije ništa zabranjeno", rekao je Dodik.

Što se tiče njegovih putovanja u muslimanske zemlje, predsjednik Dodik je rekao da je do sada boravio samo u Maroku i da se tamo ne slažu sa onim što radi reis Cerić, koji promoviše vehabizam.

"Čujem da tvrde kako sve vehabije nisu teroristi, ali je vidljivo da su svi teroristički napadi u posljednje vrijeme u BiH izvele vehabije i mi ne smijemo prema tome da budemo neobazrivi. Moramo da budemo veoma oprezni i ne smijemo da budemo naivni", rekao je Dodik.

On je naveo da kao predsjednik Republike Srpske, a pogotovo kao čovjek, prije svega Srbin, i kao političar mora da reaguje na opasne namjere koje su tu očigledne.

Dodik je rekao da pri tome ima u vidu razne političke izjave u kontinuitetu, koje dolaze od reisa Cerića, koji "pokušava da podrži sve ono što je protivno tradiciji jednog civilnog društva, uređenog na onome za šta se neki u Sarajevu zalažu - multietničnosti".

Predsjednik Srpske kaže da, imajući u vidu, prije svega, brojnost muslimana, koji žele da stvore jednu BiH koja će funkcionisati po sistemu "jedan čovjek - jedan glas", u tome vidi nesumnjivo realizaciju ciljeva koje je naveo još Alija Izetbegović u svojoj Islamskoj deklaraciji.

"To je da muslimani na prostoru gdje žive i gdje su manjina treba da budu dobri sa lokalnim okruženjem, a onda kada postanu većina da grade državu sa šerijatskim predznakom i to je nešto što se u BiH apsolutno može da vidi", pojasnio je predsjednik Dodik.

Prema njegovim riječima, bez ozbira na nekoliko naivnih stranaca koji u BiH to ignorišu ili ne žele da vide ili nemaju istorijski kontekst u kojem bi to mogli da razumiju, ekspanzija Islamske zajednice kao političke organizacije vidljiva je u posljednje vrijeme zbog nekoliko razloga zato što je i sama BiH u stanju raspada.

"S druge strane održavaju se izbori u Islamskoj vjerskoj zajednici i tamo je veoma profitabilno i u političkom, ali i izbornom smislu, da se polemiše sa Dodikom. Od mene su uspjeli da naprave kao neku babarogu", naveo je Dodik.

On kaže da je Srpska stabilna i da nema namjeru destabilizacije, ali je odlučna da borbeno brani politička i svoja prava, svoju poziciju, dostignuća, stabilnost.

"Nestabilnost u Sarajevu me ne zanima, kao što nas sve manje zanima BiH, bez obzira na ljubav koju pokazuju razni strani ambasadori za takvu jednu nemoguću tvorevinu", istakao je Dodik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE