• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Incko - remetilački faktor

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je visoki predstavnik Valentin Incko remetilački faktor.

 Dodik: Incko - remetilački faktor Izvor: MONDO

"Međutim, zbog arogantnog odnosa nekoliko zemalja, među kojima je i Turska, OHR se zadržava u BiH, jer se vjeruje da će neka rješenja biti nametnuta na silu", rekao je Dodik Srni.

Reagujući na izjavu visokog predstavnika da bi "otcjepljenje Republike Srpske od BiH predstavljalo posthumni trijumf Slobodana Miloševića i dokaz da se etničko čišćenje isplati", Dodik je danas u Bijeljini rekao da je OHR odavno trebalo da bude zatvoren i da najmanje zavisi od Valentina Incka kako će se procesi dalje odvijati.

"Hrišćanska vjera poručuje `o pokojnicima sve najbolje` i ne treba govoriti na način na koji je Incko govorio", naglasio je Dodik.

On je napomenuo da Srpska samo traži svoj dejtonski položaj i poštivanje nadležnosti iz Dejtona.

"Veoma dobro smo naučili šta piše u Dejtonu, a to bi i Incko mogao. Naša zvanična politika definitivno je politika poštivanja Dejtona i njegovog slova, kao i vraćanja onoga što nam je on dao, a ne da neko nasiljem otima i džepari Republiku Srpsku da bi bile obezbijeđene nadležnosti za neko virtuelno Sarajevo ili BiH", rekao je Dodik.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da ne smatra da je moguće otcjepljenje Republike Srpske od BiH, ocijenivši da bi to predstavljalo "posthumni trijumf (Slobodana) Miloševića i dokaz da se etničko čišćenje isplati".

Incko je istakao da to međunarodna zajednica nikada ne bi odobrila, a ni on kao visoki predstavnik. "Raspad Jugoslavije je završen. Daljih otcjepljenja više neće biti", rekao je Incko u intervjuu za bečki dnevnik "Kurir".

Dodik je naglasio da Srpska nema ništa protiv teritorijalnog integriteta BiH, ali da on ne može biti u stalnom procesu centralizacije, već mora biti u procesu decentralizacije.

"U okviru toga usmjereni smo ka pitanjima evropskih integracija, s tim što naš osjećaj tih integracija sigurno nije na onom nivou koji smo imali prije nekoliko godina", rekao je predsjednik Srpske, navodeći da pitanje kako će se "poslagati" Evropa uopšte ne zavisi od Republike Srpske.

On je naglasio da je BiH za Republiku Srpsku "prihvatljiva da nam ne smeta i da je koristimo onoliko koliko nama treba".

"Ako takvu BiH mogu da prihvate i drugi mi možemo tu da budemo, ako ne budemo sagradićemo Republiku Srpsku svjesni realnosti odnosa, procesa u svijetu, svjesni arogancije kao što je i ova visokog predstavnika", rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je distrikt Brčko za Srpsku strateško mjesto koje je arbitražnom odlukom, koja je sastavni dio Dejtona, određeno kao zajednički kondominijum, a linija razgraničenja u tom mjestu je eliminisana.

Dodik je istakao da je kasnije Republika Srpska putem skupštinske odluke dala saglasnost za izmjene Ustava BiH u dijelu koji se odnosi na Brčko, čime je distrikt lociran kao zajedničko vlasništvo dva entiteta, sa svojom unutrašnjom organizacijom i strukturom zakonodavne i izvršne vlaste.

"Brčko je za Srpsku strateško mjesto. Mi to mjesto nećemo napustiti, ali poštujemo arbitražnu odluku i zakonska rješenja", rekao je Dodik novinarima u Bijeljini i dodao da PDP sada kao opozicija misli da može da problematizovanjem ovog pitanja skrene pažnju na sebe.

Dodik je istakao da je zahtjev PDP-a u vezi s ovim pitanjem čisto politikantstvo, naglašavajući da se najveća podvala Srpskoj dogodila za vrijeme Vlade Mladena Ivanića, kada je prepustio indirektne poreze na način da se budžet BiH prioritetno finansira, a ne kako dejtonska struktura predviđa da Republika Srpska prikuplja prihode, a onda plaća zajedničke institucije po principu trećina iz Srpske, a dvije trećine iz FBiH.

Iz PDP-a danas je istaknuto da ova stranka ne prihvata način brisanja entitetske granice kroz Brčko distrikt, jer to može da bude uvod u brisanje ili izmjene ostatka granice koja razdvaja entitete. On je podsjetio da je PDP pokrenuo inicijativu u parlamentu, gdje je prikupljen 31 potpis poslanika, da se zakaže posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj bi se raspravljalo o ovom pitanju.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE