• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić zakazao novi sastanak "šestorke"

Nakon najave novog sastanka predsjednika šest stranaka BiH, koji bi u organizaciji Sulejmana Tihića trebalo da se održi 28. decembra u Sarajevu.

 Tihić zakazao novi sastanak "šestorke"  Izvor: MONDO

Iz vrha SDA dolaze optimistične izjave da bi konačno mogla biti formirana državna vlast.

Sarajevski "Dnevni avaz" piše da je bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović juče izjavio da postoji kompromis o ključnim pitanjima.

Predsjednik SNSD Milorad Dodik, međutim, nije optimističan, a izjavu Izetbegovića je prokomentarisao - "Baš on ima smisla za optimizam".

"Ovdje se radi o interesu RS. Ne tražimo ništa osim onog što piše u Zakonu o Vijeću ministara. Mi smo spremni da dođemo ako imate rješenje, mi ćemo to rješenje prihvatiti. Ne računajte da će RS prihvatiti tri mjesta, to nikada nije bila ozbiljna opcija. Nama pripadaju četiri ministarska mjesta, a u okviru toga Ministarstvo inostranih poslova BiH", poručio je Dodik.

On je poručio i da će, "iako ne ide rado u Sarajevo", ipak, doći na predstojeći sastanak.

Ni poslije više od godinu dana lideri šest stranaka BiH nisu uspjeli da se dogovore oko formiranja Vijeća ministara, odnosno vlade na nivou države.

S druge strane, u HDZ-u BiH, očito, znaju isto što i u SDA, a ne zna Dodik ili, pak, za sada prikriva detalje. Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara izjavio je za "Avaz" da je proteklih dana bilo bilateralnih sastanaka koje je inicirao predsjednik HDZ-a Dragan Čović, na kojima je, navodno, postignut dogovor.

"Nadamo se da će na predstojećem sastanku biti postignut dogovor u vezi sa zakonima koji bi nas približili EU integracijama, te da ćemo uspjeti stvoriti obrise novog Vijeća ministara BiH", kazao je Čavara.

Predsjednik SDS-a Milan Bosić je, kako se navodi, rekao da Glavni odbor te stranke smatra da "proceduru izbora Vijeća ministara treba vratiti u institucije BiH i da Predsjedništvo napokon treba da počne da radi posao za koji je izabrano i koji mu je ustavna i zakonska obaveza".

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE