• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sahranjeni posmrtni ostaci Blage Danilovića

Na kotorvaroškom novom groblju Ripište danas su sahranjeni posmrtni ostaci Blage Danilovića, iz sela Burče, za kojim je porodica tragala više od 19 godina.

 Sahranjeni posmrtni ostaci Blage Danilovića Izvor: MONDO

Blago je sa suprugom Radosavom i djecom Nenadom, Nadom i Mirjanom do proteklog rata živio u Rijeci gdje je radio desetak godina. U aprilu 1992. godine on je porodicu zbrinuo u rodnom kraju i odlučio da se vrati u Rijeku da bi sačuvao stan i imovinu. Ubrzo nakon povratka, dobio je poziv hrvatske vojske za mobilizaciju koji je odbio i tada počinje njegova životna drama.

Zarobljen je u Rijeci 1992. godine, a sredinom iste godine, posredstvom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK), rodbini je poslao poruku da se nalazi u civilnom zatvoru u Bosanskom Brodu, da ništa nije kriv i da se nada "da će se sve dobro završiti".

Umjesto očekivane razmjene u martu 1996. godine, stigla je potvrda MKCK da je Blago Danilović "prema izjavi hrvatskih vlasti preminuo u mjestu zatočenja Bosanski Brod 2. novembra 1992. godine". Kada je porodica obavila pripreme za sahranu, umjesto Blaginog, isporučeno je tijelo Vlade Mijića iz Orašja, što je porodici nanijelo dodatnu bol.

U potvrdi o smrti koju je potpisao specijalista patologije i sudske medicine Anto Blažanović, nakon obavljene obdukcije, konstatovano je da je smrt bila nasilna.

Porodica je saznala da je Blago nakon zarobljavanja iz logora Tulek prebačen u Orašje, gdje je ubijen.

Nakon traganja dugog skoro dvije decenije, posmrtni ostaci ekshumirani su krajem novembra prošle godine, a identitet je utvrđen 20. decembra ove godine u Odžaku.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE