• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šefiku Aliću potvrđena presuda

Apelaciono odjeljenja Suda BiH potvrdilo je drugostepenu presudu kojom je Šefik Alić proglašen krivim za ratni zločin počinjen nad četiri zarobljenika Vojske Srpske Krajine i osuđen na deset godina zatvora.

 Šefiku Aliću potvrđena presuda  Izvor: MONDO

Kao neosnovana je odbijena žalba branioca optuženog Alića, te potvrđena drugostepena presuda donesena 20. januara.

Alić je proglašen krivim jer je 5. avgusta 1995. godine kao komandant za bezbjednost bataljona "Hamza" 505. brigade 5. korpusa Armije BiH, čije su dužnosti i odgovornosti obuhvatale ispitivanje zarobljenika, pružanje zaštite i obezbjeđenje njihovog sigurnog prolaska do Komande brigade, postupao suprotno pravilima međunarodnog prava.

On je, zajedno sa neregularnim vojnikom Al Harbi Teufikom, tokom vojne operacije "Oluja", u kojoj su pripadnici bataljona "Hamza" zarobili četiri pripadnika Vojske Srpske Krajine, lično učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju ratnih zarobljenika, te njihovom ubistvu.

Alić je propustio da zaštiti zarobljenike, što mu je bila obaveza, i nije spriječio Al Harbi Teufika da ima dalji kontakt sa njima, iako je bio svjestan realne opasnosti i rizika koji je predstavljao po zarobljene.

Sud BiH je saopštio da je prvostepenom presudom od 11. aprila 2008. godine sudsko vijeće oslobodilo Alića optužbi da je počinio krivično djelo.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE