• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Do vozačke za 600 KM?

Cijena polaganja vozačkog ispita u RS i BiH, ukoliko bude usvojen novi nacrt pravilnika o osposobljavanju za vozača, mogla bi sa 900 maraka pasti na 600 KM.

 Do vozačke za 600 KM? Izvor: MONDO

Ovim nacrtom predviđeno je da auto-škole slobodno formiraju cijene.

Nadležni su objasnili da, za razliku od prethodnog pravilnika, u novim propisima koji tretiraju ovu oblast neće biti definisana najmanja cijena, što po mišljenju stručnjaka u ovoj oblasti može biti povod da se cijena polaganja vozačkog ispita sa sadašnjih 900 KM smanji na 600 KM, piše banjalučki "Fokus".

"Nacrt pravilnika o osposobljavanju za vozača urađen je od strane Komisije koju je formirao ministar komunikacija i transporta BiH. Nacrt je urađen na osnovu izmjena i dopuna Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, koji ovlašćuje ministra komunikacija i transporta da, pored ostalih, donese dva pravilnika, i to pravilnik o osposobljavanju za vozača i pravilnik o polaganju ispita za vozača", kazao je Zoran Andrić, pomoćnik ministra komunikacija i transporta BiH.

On je objasnio da se još uvijek govori o nacrtu, ne o urađenom prijedlogu pravilnika.

"Postoje različita mišljenja po pitanju definisanja najmanje cijene osposobljavanja, tako da, kad je formiranje najmanje cijene u pitanju, sve zavisi od argumentovanih primjedbi", objasnio je Andrić i dodao da ukoliko najmanja cijena ne bude definisana, s jedne strane, prema dosadašnjim reakcijama, postoji bojazan da će to smanjiti cijenu i samim tim narušiti kvalitet provođenja osposobljavanja vozača, a s druge strane su pozitivne reakcije u smislu da je cijena element koji treba prepustiti tržištu.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje i bezbjednost saobraćaja RS i vlasnik banjalučke škole "Mir", ističe da je ova odredba dugo očekivana od strane građana koji žele da polažu vozački ispit.

"Građanima Srpske i BiH trenutno je nametnuta cijena dolaska do vozačke dozvole, nemaju mogućnost izbora. Međutim, novim nacrtom je predviđeno da auto-škole slobodno formiraju cijene, tako da bi polaganje vozačkog ispita moglo koštati i do 600 maraka, što je veliko pojeftinjenje u odnosu na sadašnju cijenu od 900 maraka", kazao je Jaćimović.

On je rekao da cijena obuke ne određuje njen kvalitet. Za to je, prema njegovim riječima, zadužena zdrava konkurencija.

"Svjesni smo da su ljudi davali velike novčane iznose za polaganje vozačkog ispita po ovoj sadašnjoj cijeni, posebno ako se ima u vidu da su pojedinci na ispit izlazili i do tri-četiri puta", objasnio je Jaćimović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE