• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"BiH u evropskom ćorsokaku"

BiH 2012. dočekuje u evropskom ćorsokaku - aplikacije o članstvu ni na vidiku. Za razliku od susjednih zemalja,proces evropske integracije potpuno blokiran

 "BiH u evropskom ćorsokaku" Izvor: MONDO

"Novosti" pišu da je BiH čak nazadovala na putu ka EU i da je situacija bila mnogo bolja prije tri godine, kad je potpisan SSP.

Od tada do danas jedina pozitivna stvar koja se desila na putu zemlje ka EU jeste ukidanje viznog režima. O podnošenju aplikacije za kandidatski status u Uniju niko više ne govori ni u zemlji, ni u Briselu.

Situacija nije ništa bolja ni na unutrašnjem planu. BiH još nema ni Savjet ministara, kao ni budžet za 2011. i 2012. godinu. Dogovora nema ni o tri ključna evropska uslova - zakonima o popisu stanovništva, državnoj pomoći i sprovođenju presude „Sejdić i Finci“.

Čak je Savjet EU nedavno odobrio uvođenje mehanizma za privremenu suspenziju bezviznog režima ako BiH i susjedne zemlje ne budu poštovale pravila igre.

Po svim pokazateljima BiH samouvjereno drži začelje kad je u pitanju proces evropske integracije regiona. Hrvatska postaje članica EU 2013. godine, dok se odluka o kandidaturi Srbije očekuje u martu.

Politički analitičar Tanja Topić kaže za „Novosti“ da je evropski put potpuno blokiran.

"Zemlja ne samo što nije napravila nijedan pozitivan potez, već se vratila nekoliko koraka unazad. U ovoj godini nije usvojen nijedan reformski zakon, a u Brisel nije otišla nijedna pozitiva vijest", ocijenila je Topićeva.

Zabrinjava i to, kaže ona, što su i kod građana i kod političara nestali evropski optimizam i motivacija da se zemlja približi Uniji.

- Nemoguće je odblokirati proces bez novog Saveta ministara - tvrdi Topićeva, i naglašava da je BiH takođe potpuno nespremna za članstvo Hrvatske u EU.

U Novu godinu BiH će ući i sa armijom od pola miliona nezaposlenih, prosječnom platom od 808 maraka, neefikasnom i preglomaznom administracijom u Sarajevu, koja godišnje proguta milijardu maraka, lošom bezbjednosnom situacijom, uz stalne prijetnje od terorističkih napada radikalnih islamista.

Vijerskih i nacionalnih netrpeljivosti, nema nikakve sumnje, neće faliti ni u narednoj godini.

Član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović kaže da je zemlja trenutno van svih ozbiljnih rasprava o članstvu u EU.

"Neće biti napretka na putu ka EU sve dok Sarajevo bude insistiralo na maksimalističkim i unitarističkim zahtevima i dok u zemlji imamo OHR", istakao je Radmanović, i dodao da ovakva situacija treba sve u zemlji da zabrine.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE