• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zatvorena po jedna trgovina dnevno

U Banjaluci od početka godine zatvoreno je 360 samostalnih trgovinskih radnji, što govori da je u ovoj godini dnevno katanac stavljan na po jednu radnju.

 Zatvorena po jedna trgovina dnevno Izvor: MONDO

Predstavnici "malih" prodavaca najavljuju da će vrhunac zatvaranja trgovina biti u februaru i martu naredne godine, prenose "Nezavisne novine".

Kako je kazao Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca regije Banjaluka, od početka godine zatvoreno je 360 samostalnih trgovinskih radnji u Banjaluci, što je, kako je kazao, više nego prošle godine.

"Istina je da je u ovoj godini otvarano dosta radnji, ali je ipak činjenica da prije tri godine niste mogli naći prazan poslovni prostor u Banjaluci, a sada ga imate na svakom mjestu", rekao je Marjanović i dodao da je glavni uzrok toga globalna ekonomska kriza, zbog koje građani sve manje kupuju.

On je istakao da je tome doprinjela i veća stopa poreza i doprinosa, te da se prvo išlo sa smanjenjem broja radnika i na kraju sa zatvaranjem trgovina.

"Takođe, ideja da neuplaćivanje doprinosa bude krivično djelo je suluda i dovešće do daljeg zatvaranja radnji", kazao je on.

Prema njegovim riječima, u februaru i martu se očekuje vrhunac zatvaranja trgovinskih radnji, te da za to već postoje najave, jer prodavci već razmišljaju o tome, čim prođu dolazeći praznici. Marjanović je dodao i da je jedan od uzroka zatvaranja trgovinskih radnji i taj što veliki trgovinski centri dovoze svoju robu.

U Republičkoj agenciji za razoj malih i srednjih preduzeća RS kazali su da još nemaju podatke o broju prijavljenih i odjavljenih radnji za ovu godinu.

"Radnje se otvaraju i zatvaraju non-stop i taj trend se razlikuje od opštine do opštine i nije svugdje isto", rekao je Slobodan Marković, direktor ove agencije, i dodao da je istina da su novi veliki trgovinski centri u Banjaluci pokrili dobar dio onoga od čega žive male trgovine.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE