• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srećna nova uz - poskupljenja!

Već prvih januarskih dana u Republici Srpskoj poskupjelo povrće, meso i cigarete

 Srećna nova uz - poskupljenja! Izvor: MONDO

Od 1. januara u Srpskoj su poskupjele cigarete, na samom pragu 2012. godine skočile su i cijene povrća i mesa, a najavljuju se i nova poskupljenja cijena goriva na benzinskim pumpama, pišu "Večernje novosti".

U Pokretu potrošača Republike Srpske ističu da je u posljednjem mjesecu 2011. došlo do značajnijeg rasta troškova prehrane u odnosu na avgust. Naime, troškovi su povećani za oko 50 KM, a u odnosu na novembar oni iznose oko 20 KM.

"U avgustu su troškovi prehrane u Srpskoj bili oko 582 marke, u novembru 611, a u decembru 630 KM i to znači da su cijene postepeno rasle", istakao je Petrović, ali i dodao da su ovi troškovi prehrane u decembru 2011. godine na nivou troškova u ovom mjesecu u 2010.

Kako navode u Pokretu potrošača RS poskupljenja u decembru se prije svega odnose na poskupljenje svježeg i zamrznutog povrća koje je u odnosu na avgust 2011. značajnije poskupjelo, a cijene mesa su više za oko dva odsto. Petrović navodi da je hljeb u Srpskoj u decembru ipak bio jeftiniji nego ranijih mjeseci, jer je većina pekara snizila cijenu vekne bijelog hljeba za oko 10 feninga.

U Pokretu potrošača RS navode da se tokom januara nove godine može očekivati mali rast cijena povrća na tražnicama u Srpskoj, ali da to prije svega zavisi od kretanja ponude i tražnje.

"Te cijene se mijenjaju svaki dan, jedan dan je neko povrće nešto skuplje, a drugo nešto jeftinije! Ali ovdje trgovci moraju da uzmu u obzir da su se građani istrošili pred novogodišnje i božićne praznike i da je sada dosta manje novca u opticaju", navodi Petrović.

U Pokretu potrošača Srpske misle i da je moguće da u narednom periodu, zbog trenutno nestabilne situacije u Iranu, može doći do rasta cijena goriva u Srpskoj ali vjeruju da značajnijeg poskupljenja neće biti.

"Cijene goriva u Srpskoj konstantno nerealno rastu, mijenjaju se veoma često, i mi smatramo da su i sadašnje cijene neopravdane i da se na osnovu njih ubire ekstraprofit", navodi Petrović.

U Pokretu potrošača RS pravdaju poskupljenje cigareta u cijeloj BiH od prvog januara, s obzirom na ogromne posljedice koje pušenje ima po zdravlje čovjeka i dodaju da se troškovi za cigarete, kao luksuz, ne uračunavaju u potrošačku korpu u RS. Naime, od početka 2012. posebna akciza na cigarete u BiH povećana je sa 0,45 na 0,60 KM po kutiji, a minimalna akciza iznosi 1,65 KM po kutiji cigareta. Tako su cijene cigareta skuplje u prosjeku od 30 feninga do pola marke.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE