• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poskupljuje gorivo?!

Ako narednih dana dođe do povećanja rafinerijskih cijena goriva, onda bi od utorka ili srijede moglo doći do poskupljenja i na pumpama u RS.

 Poskupljuje gorivo?! Izvor: MONDO

Cijena derivata mogla bi da poskupi za pet do sedam feniga, izjavio je Vukašin Vojinović, predsjednik Udruženja uvoznika nafte i naftnih prerađevina RS.

Prema njegovim riječima, rafinerijska cijena goriva proteklih dana povećana je oko pet feniga, piše "Fokus" u izdanju za četvrtak.

"S obzirom da na prostoru Srpske ima određenih zaliha, ove sedmice neće biti poskupljenja cijena goriva na benzinskim pumpama. Sadašnje povećanje rafinerijskih cijena je na samoj granici, tako da ako bude još nekih korekcija za dva feniga, moguće je da će doći do povećanja cijene goriva", istakao je Vojinović i dodao da je ovakva situacija povezana i sa stanjem na svjetskom tržištu i zbog povećanja vrijednosti dolara.

Kako je rekao, posljednji put korekcije cijena goriva u Srpskoj bile su početkom decembra prošle godine.

Po cijeni od 2,20 KM na benzinskim pumpama "Nestro petrol" u Banjoj Luci može se kupiti litar bezolovnog, dok eurodizel četiri košta 2,29 maraka, a dva feniga više euridizel pet. Cijena supera iznosi 2,26 maraka. Na ovoj pumpi kažu da ne znaju da li će biti promjena cjenovnika i kada.

Potrošači u Srpskoj nezadovoljni su najavom povećanja cijena nafte i naftnih derivata, jer smatraju da su i dosadašnje isuviše velike u odnosu na cijene koje vladaju na svjetskim tržištima.

Dragovan Petrović, sekretar Udruženja potrošača RS, rekao je da se već nekoliko mjeseci cijena barela kreće oko 115 dolara.

"Navodno povećanje cijena nafte na svjetskom tržištu, koje kao razlog korekcija cijena kod nas uvijek navode naftaši, ne može biti uzrok većih cijena na pumpama u Srpskoj", naglasio je Petrović.

Kako je istakao, tokom 2008. godine cijena barela nafte na svjetskom tržištu bila je 147 dolara, a tada je bezolovni koštao 2,29 KM.

"Na nekim pumpama sada cijena litra bezlovnog iznosi 2,21 marku, a barel košta manje od 115 dolara. Sve ovo pokazuje kakav je nesrazmjer cijena na pumpama širom Srpske", objasnio je Petrović.

Do promjena cijena goriva doći će i u Federaciji, gdje se očekuje povećanje cijena benzina za oko pet feniga. Lejla Glibo, šefica Sektora za cijene i analizu tržišta Ministarstva trgovine FBiH, kazala je da će na većini benzinskih pumpi u Federaciji BiH od subote poskupjeti bezolovni benzin za pet feniga.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE