• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevo obilježilo 20 godina od početka opsade

Sarajevo je danas obilježilo 67 godina od oslobođenja i 20 godina od početka opsade grada i proteklog rata u BiH.

 Sarajevo obilježilo 20 godina od početka opsade Izvor: MONDO

Tim povodom, a sklopu manifestacije "Sarajevska crvena linija" odata je počast svim poginulim u toku opsade grada, te su predstavnici vlasti položili cvijeće na spomen obilježja na Kovačima, spomen obilježje ubijenoj djeci Sarajeva 1992-1995..

U centru Sarajeva je postavljena 11.541 crvena stolica u znak sjećanja na broj ubijenih Sarajlija, a aktivisti mladih za ljudska prava u BiH okupili su se na Mostu Suade i Olge - nekadašnjem Vrbanja mostu.

Ideja o postavljanju stolica - koje bi trebalo da ostanu prazne tokom cijelog dana - potekla je od reditelja Harisa Pašovića, koji kaže da su žrtve Sarajeva "najveći pojedinačni gubitak u jednom gradu u Evropi nakon Drugog svjetskog rata".

"Mi smo dužni prema 11.541 našem ubijenom sugrađaninu, ali i prema svjetskoj istoriji, evropskoj civilizaciji da opomenemo na najveći zločin počinjen protiv jednog grada nakon 1945. godine", rekao je Pašović, prenose lokalni mediji.

U sklopu manifestacije "Sarajevska crvena linija", u izlozima radnji u centru grada, duž Titove ulice danas je postavljena izložba plakata različitih kulturnih dogadjaja održanih tokom opsade Sarajeva.

I u Beogradu je, obilježena 20. godišnjica početka srpske opsade Sarajeva, predstavljanjem knjige o stradanju djece "Zločini nad decom Sarajeva u opsadi 1992-1996".

Tokom 1.425 dana opsade poginulo je 1.601 sarajevsko dijete, a ranjeno je 14.946 djece, rekla je danas istoričarka Latinka Perović tom prilikom.

Skup je počeo minutom ćutanja i prikazivanjem filma u kojem su i snimci tijela ubijene i ranjene djece i majki.

Sarajevska opsada je trajala je 1.425 dana. Počela je tako što je vojska JNA zauzela Međunarodni aerodrom u naselju Ilidža 5. aprila 1992. godine, a završila je zvanično 29. februara 1996. godine, tri meseca nakon što je potpisan Dejtonski sporazum.

Za to vrijeme je ubijeno 11.541 građana Sarajeva, među kojima 1.601 dijete. Preko 50 hiljada osoba je ranjeno.

Od predratnih 160.000 Srba, danas u glavnom gradu BiH živi tek nekih desetak hiljada.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE