• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U RS pojeftinili pojedini lijekovi

Cijena lijekova koji se nalaze na listama Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske smanjena je, u prosjeku, za 20 odsto.

 U RS pojeftinili pojedini lijekovi Izvor: MONDO

U Fondu zdravstvenog osiguranja rekli su Srni da je primjena nižih cijena počela još u martu.

Da su lijekovi u Srpskoj jeftiniji od medikamenata u Federaciji BiH navedeno je u nedavo objavljenom izvještaju Svjetske banke o troškovima u javnom sektoru u kome je jedno poglavlje posvećeno zdravstvu u BiH.

Poredeći cijene lijekova u BiH, Svjetska banka je zaključila da su neki lijekovi u FBiH skuplji čak 50 odsto nego u Republici Srpskoj.

"Deset od 13 lijekova za kardiovaskularne bolesti skuplji su u FBiH, nego u Srpskoj, a u nekim slučajevima razlika je čak i do 50 odsto", navodi se u ovom izvještaju.

Stručnjaci Svjetske banke ovu razliku objašnjavaju time što Republika Srpska ima više centralizovan sistem nabavki sa referentnim cijenama, tako da su lijekovi jeftiniji.

"U FBiH je većina cijena lijekova urađena na netransparentan način unutar kantona što dovodi do velikih razlika u cijeni", navodi se u izvještaju.

U Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ističu da su cijene lijekova zastupljenih na listi lijekova Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske utvrđene po modelu određivanja referentne cijene.

Referentnu cijenu, kako navode, predstavlja najniža cijena istog lijeka (isti hemijski sastav, doza i oblik) različitih proizvođača zastupljenih na tržištu BiH.

"Ovim modelom određivanja cijene lijeka spriječen je monopol bilo kog proizvođača, a najznačajnija prednost je motivacija proizvođača da sniženjem cijene postignu referentnu cijenu i time obezbijede veći plasman svojih lijekova", rečeno je Srni u Fondu zdarvstvenog osiguranja Republike Srpske.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE