• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kritike iz RS zbog prijema Zlatka Lagumdžije

Ministar inostranih poslova BiH organizuje večeras prijem obilježavanja početka opsade Sarajeva.

 Kritike iz RS zbog prijema Zlatka Lagumdžije Izvor: MONDO

Predsjednik RS Milorad Dodik i Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić uputili oštre kritike Lagumdžiji.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je ministru inostranih poslova BiH Zlatku Lagumdžiji da je organizovanje večerašnjeg prijema povodom obilježavanja početka "opsade Sarajeva" apsolutno neprihvatljivo i da nije prethodno usaglašeno sa svim stranama u BiH.

Dodik je u pismu Lagumdžiji upozorio da zajedničke institucije BiH nisu privatno vlasništvo nijednog pojedinca, bez obzira na funkciju koju obavalja, nego prostor gdje se zajednički dogovaraju sve politike i postupci od interesa za oba entiteta i tri konstitutivna naroda.

"Ovim postupkom ponovo ste potvrdili moja konstantna upozorenja u kojima navodim da predstavnici bošnjačkog naroda ovakvom jednostranom politikom ne žele da grade zajedničku BiH", ističe predsjednik Republike Srpske.

Dodik je podsjetio i na pravnu činjenicu da Zakon o praznicima BiH nije usaglašen, jer nema konsenzusa o ovom pitanju i izrazio čuđenje ako bi neko od ambasadora u BiH prihvatio poziv da dođe na ovaj prijem.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić upozorava ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžiju da ne zloupotrebljava ministarsku funkciju radi promovisanja političkih ciljeva svoje stranke i svog naroda, saopšteno je iz SDS-a.

U saopštenju se navodi da je neprihvaljivo i skandalozno da Ministarstvo inostranih poslova BiH, na čijem čelu je Lagumdžija, saziva prijem za diplomate u BiH povodom ratno-propagandnog performansa organizovanog danas u Sarajevu.

''Lagumdžija pokazuje da će ministarski položaj koristiti u lične i stranačke svrhe, a ne u interesu BiH, oba entiteta i svih građana. Na ovaj način on će biti i odgovoran što se uvodi pravilo da ministri u Savjetu ministara predstavljaju samo svoju etničku zajednicu i stranku. Takav stav Lagumdžije ruši kredibilitet tek formiranog novog Savjeta ministara kao zajedničkog organa", istakao je Bosić.

On je dodao da današnja dešavanja u Sarajevu neodoljivo podsjećaju na događaje koje je režirala muslimanska ratno-propagandna mašina za vrijeme nesretnog ratnog sukoba, podstičući mržnju i praveći od muslimanskog naroda jedine žrtve, a od Srba agresore i ubice.

"Čak su i protagonisti ove akcije isti, od Kristijan Amanpur do Pedija Ešdauna", naglasio je Bosić.

U saopštenju se dodaje da Bosić očekuje da član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović adekvatno reaguje u ovom slučaju.

U Federaciji BiH današnji dan se obilježava kao dan početka ''opsade Sarajeva'', dok se u Republici Srpskoj smatra da je početak rata u Sarajevu 6. aprila 1992. godine bio početak progona Srba i najvećeg etničkog čišćenja iz jednog grada u Evropi od Drugog svjetskog rata.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE