• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Više od 400 djece primilo antibiotike

Više od 400 banjalučkih mališana primilo je preventivnu dozu antibiotika nakon što je u petak naveče od meningitisa preminuo četvorogodišnji M.K.

 Više od 400 djece primilo antibiotike Izvor: MONDO

Od subote ujutro do danas prijepodne više od 400 djece primilo je preventivnu dozu antibiotika u Pedijatrijskoj službi Doma zdravlja Banjaluka, nakon što je u petak naveče od akutnog meningitisa sa sepsom preminuo četvorogodišnji M.K, pišu "Nezavisne novine".

Dječak je u petak, oko 14 časova, dovezen u veoma teškom stanju u Univerzitetsko-klinički centar Banjaluka, ali i pored uloženih napora, ljekari ga nisu uspjeli spasiti.

Nakon toga, Epidemiološka služba Doma zdravlja Banjaluka u dva navrata, u subotu i danas, uradila je kompletnu dezinfekciju svih prostorija, igračaka i posuđa u vrtiću "Kolibri" u banjalučkom naselju Lazarevo, gdje je boravio preminuli dječak, inače sin jedne od vaspitačica.

Nataša Radulović, direktorica banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, vrlo potresena nesrećnim slučajem, rekla je da će sahrana preminulog dječaka biti obavljena sutra, u 13 časova.

"Vjerujte da smo svi u šoku, shrvani smo bolom zbog nesreće koja nas je zadesila. Kako je do svega došlo, niko ne može da kaže", kazala je Radulovićeva i dodala da u ostalim vrtićima u Banjaluci nije zabilježen nijedan slučaj meningitisa.

Prema njenim riječima, sva djeca koja borave u "Kolibriju", vaspitači i ostalo osoblje u protekla dva dana primili su preventivnu terapiju.

U Domu zdravlja Banjaluka potvrdili su da kod više od 400 djece, koja su proteklog vikenda preventivno primila antibiotike, nije bilo simptome meningitisa.

U subotu, do 10 časova, u Pedijatrijskoj službi Doma zdravlja Banjaluka pregledano je 400, a u toku noći sa subote na nedjelju još petoro djece.

"Još osmoro djece je u nedjelju do podne primilo antibiotike. Sva pregledana djeca preventivno su dobila vakcinu i ni u jednom slučaju nije bilo pojave meningitisa", kazao je "Nezavisnim" Mladen Šukalo, specijalista porodične medicine banjalučkog Doma zdravlja.

Stojislav Konjević, načelnik Klinike za dječje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka, kazao je da u toku noći sa subote na nedjelju i juče do 11 časova u ovu, kao ni u Kliniku za infektivne bolesti nije primljeno nijedno dijete ni odrasla osoba oboljela od meningitisa.

"Inače, u toku noći sa subote na nedjelju približno 40 djece primilo je hemoprofilaktičku terapiju u UKC Banjaluka, dok je većina djece primila terapiju u Poliklinici", saopšteno je iz UKC-a.

Dragoljub Davidović, gradonačelnik Banjaluke, uputio je saučešće porodici preminulog M.K.

"To je strašna tragedija. U ime Administrativne službe grada i svoje lično ime upućujem najiskrenije izraze saučešća njegovoj porodici", naglasio je Davidović, koji je Odjeljenju za inspekcijske poslove naredio da utvrdi činjenično stanje te u saradnji sa drugim službama preduzme odgovarajuće mjere.

"Nadamo se da je u pitanju izlovan slučaj, a nadležne službe su već preduzele odgovarajuće mjere kako bi ostala djeca iz tog vrtića, koja su bila u direktnom kontaktu, primila terapiju", kazao je Davidović.

Zdravstvena sanitarna inspekcija grada Banjaluka, koja stalno kontroliše obrazovne ustanove, sutra će, zajedno sa Epidemiološkom službom Doma zdravlja, preventivno obići sve predškolske ustanove kako bi na licu mjesta provjerili sprovođenje opštih mjera zaštite od zaraznih bolesti, kao što su održavanje opšte i lične higijene te preventivna dezinfekcija i druge mjere.

Inače, meningitis je zapaljenje moždane opne, odnosno tkiva koje obavija mozak, a kada postoje indikacije, ljekar dijete šalje u bolnicu na lumbalnu punkturu kako bi se potvrdila dijagnoza.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE