• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Više od 500 mališana primilo antibiotike

Zbog smrti dječaka iz banjalučkog vrtića “Kolibri”, koji je preminuo od meningitisa, tokom vikenda preventivni lijek primilo je više od 500 mališana.

 Banjaluka: Više od 500 mališana primilo antibiotike Izvor: MONDO

Dječak je u petak, oko 14 časova, dovezen u veoma teškom stanju u Univerzitetsko-klinički centar Banjaluka, ali i pored uloženih napora, ljekari ga nisu uspjeli spasiti.

Epidemiološka služba Doma zdravlja Banjaluka u dva navrata, u subotu i nedjelju, uradila je kompletnu dezinfekciju svih prostorija, igračaka i posuđa u vrtiću "Kolibri" u banjalučkom naselju Lazarevo, gdje je boravio preminuli dječak, inače sin jedne od vaspitačica, pišu banjalučki mediji.

Nataša Radulović, direktorica banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, vrlo potresena nesrećnim slučajem, rekla je da će sahrana preminulog dječaka biti obavljena u ponedjeljak, u 13 časova.

"Vjerujte da smo svi u šoku, shrvani smo bolom zbog nesreće koja nas je zadesila. Kako je do svega došlo, niko ne može da kaže", kazala je Radulovićeva za "Nezavisne novine" i dodala da u ostalim vrtićima u Banjaluci nije zabilježen nijedan slučaj meningitisa.

Prema njenim riječima, sva djeca koja borave u "Kolibriju", vaspitači i ostalo osoblje u protekla dva dana primili su preventivnu terapiju.

U banjalučki Klinički centar tokom vikenda nije primljeno nijedno dijete niti odrasla osoba oboljela od meningitisa, potvrđeno je u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Načelnik Klinike za dječije bolesti Stojislav Konjević i dežurni ljekar Klinike za infektivne bolesti Nada Banjac saopštili su da tokom noći između subote i nedjelje nije bilo prijavljenih oboljenja meningitisa, piše "Glas Srpske".

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić saopštio je u subotu da su zdravstvene institucije u Srpskoj u saradnji sa resornim ministarstvom donijele odluku da se djeci iz vrtića u banjalučkom naselju Lazarevo odredi profilaktičko davanje određenih lijekova nakon što je četvorogodišnjak iz ovog vrtića preminuo od akutnog oblika meningitisa sa sepsom.

Škrbić je apelovao na roditelje djece iz vrtića “Kolibri” da ne paniče zbog slučaja meningitisa u ovom vrtiću, te da djecu dovedu u zdravstvene ustanove kako bi preventivno dobila antibiotike.

Dragoljub Davidović, gradonačelnik Banjaluke, uputio je saučešće porodici preminulog M.K.

"To je strašna tragedija. U ime Administrativne službe grada i svoje lično ime upućujem najiskrenije izraze saučešća njegovoj porodici", naglasio je Davidović, koji je Odjeljenju za inspekcijske poslove naredio da utvrdi činjenično stanje te u saradnji sa drugim službama preduzme odgovarajuće mjere.

Meningitis je zapaljenje moždane opne, odnosno tkiva koje obavija mozak, a kada postoje indikacije, ljekar dijete šalje u bolnicu na lumbalnu punkturu kako bi se potvrdila dijagnoza.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE