• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić uhapšen u autobusu 83, GSP demantuje

Najtraženiji haški begunac "pao" u autobusu GSP na liniji 83. Imao je "markicu", tvrdi advokat. GSP demantuje i hapšenje i "markicu".

 Karadžić uhapšen u autobusu 83, GSP demantuje  Izvor: MONDO

Advokat haškog optuženika Radovana Karadžića Svetozar Vujačić ponovio je da je Karadžić uhapšen u petak, a ne u ponedeljak, ali je naveo da je to bilo u autobusu na liniji 83 na Novom Beogradu, a ne Batajnici kako je noćas izjavio.

Vujačić je najavio i podnošenje krivične prijave pošto ni on ni njegov branjenik ne znaju, kako je kazao, ko ga je uhapsio i gde je bio od petka, kada je u 21.30 uhapšen.

Prema njegovim rečima, Karadžiću je prilikom hapšenja oduzet laptop za koji se ne zna gde je. Prilikom hapšenja, naveo je Vujačić, Karadžiću je stavljen šešir na glavu i prekrivene su mu oči.

Odveden je i držan u prostoriji "dva sa tri" tri dana i nije zlostavljan.

Vujačićenim je naveo da je Karadžić dugo bio u Beogradu pod drugim imenom, radio je u jednoj ordinaciji, a ljudi koji su bili u kontaktu sa njim nisu imali pojma da je to on. Nije bio u kontaktu sa političarima u Srbiji i RS, nije imao obezbeđenje i stanovao je sam.

Radovan Karadžić je imao mesečnu pretplatnu karticu za GSP.


Vujačić je najavio da će Karadžić u Hagu braniti sam, a u pravnom timu će, između ostalog, biti Vujačić i akademik Kosta Čavoški. Kako je naglasio, Karadžić je odličnog zdravlja i dobro se oseća.

Brat uhapšenog bivšeg lidera bosanskih Srba Luka Karadžića izjavio je da je posetio brata i razgovarao sat vremena s njim. Luka Karadžić je novinarima kazao da žena i ćerka Radovana Kardžića imaju dozvolu da ga posete, ali da im međunarodne vlasti u BiH ne dozvoljavaju da napuste Bosnu.

Vujačić je ranije izjavio da je Karadžić, prilikom saslušanja kod istražnog sudije Veća za ratne zločine, rekao da je uhapšen u petak u 21.30 u autobusu na liniji iz Novog Beograda za Batajnicu.

Vujačić, koji je zastupao Karadžića, novinarima je pred Specijalnim sudom preneo Karadžićeve reči da je od tada držan u pritvoru "u nekoj sobi".

Prema rečima advokata Vujačića, istražni sudija Milan Dilparić rekao je tokom saslušanja da je iznenađen tim podatkom i naveo da će Karadžićevi navodi biti ispitani.

Prema rečima advokata Vujačića, Karadžić se pred istražnim sudijom branio ćutanjem i ceo slučaj ocenio je kao "farsu". Advokat je dodao da je Karadžić "odbio hranu", da je smršao, kao i da je smiren i staložen. On je izjavio i da je lekar pregledao Karadžića i da je konstatovao da je zdrav.

Svetozar Vujačić je još rekao da će Radovan Karadžić biti u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda do izručenja Haškom tribunalu.

Posle kratkog saopštenja iz Beograda koje je obišlo svet - da je uhapšen bivši predsednik Republike Srpske - mediji se bave nagađanjima gde se i u kakvim okolnostima hapšenje odigralo.

Prema tvrdnjama podgoričkih medija, Karadžić je uhapšen u ponedeljak, oko 19 časova, u jednom privatnom stanu na Vračaru.

Britanska agencija Rojters navela je informaciju neimenovanog "izvora bliskog srpskoj vladi" prema kojoj je Karadžić, "prepoznatljiv po dugoj, sedoj kosi", uhapšen u Beogradu. Prema tom izvoru, Karadžić je nekoliko nedelja bio pod prismotrom, posle dojave jedne inostrane obaveštajne službe.

Francuska agencija AFP navodi, pozivajući se na izvor blizak Tužilaštvu suda za ratne zločine, da je Karadžić uhapšen u Srbiji. Prema izvoru bliskom tajnim službama Srbije, koga je kontaktirala francuska agencija, Karadžić nije pružao nikakav otpor prilikom hapšenja i bio je "u depresivnom stanju".

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE