• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić se krio i na Hilandaru?

Rekonstrukcija kretanja Radovana Karadžića pokazuje da se, pre nego što je preuzeo identitet Dragana Dabića, krio po srpskim manastirima.

 Karadžić se krio i na Hilandaru? Izvor: MONDO

Rekonstruišući kretanje Radovana Karadžića, Akcioni tim za saradnju sa Haškim tribunalom došao je do informacija koje upućuju na to da se jedan od najtraženijih haških begunaca, pre nego što je preuzeo identitet Dragana Dabića, krio po srpskim manastirima gde je i naučio šta je "molitveno tihovanje", saznaje "Politika".

Pretpostavlja se, mada još sigurnih dokaza nema, da je Karadžić boravio čak i na Hilandaru, a kao moguće opcije navode se i manastiri Ravanica i Gornjak.

Spoznavši ovu veštinu uspostavljanja unutrašnje duhovne ravnoteže, Karadžić poprima svojevrsni fizički, psihički, ali i papirološki identitet. Prema istim pouzdanim informacijama, ime Dragana Dabića, pre više od tri godine, Karadžić je preuzeo od vojnika Republike Srpske koji je poginuo od hica iz snajpera, krajem rata u BiH. Lična karta na ovo ime, izdata mu je u Rumi.

Sinu Radovana Karadžića, Aleksandru je prošle godine zbog posedovanja falsifikovane lične karte izrečena mera zabrane ulaska u Srbiju u trajanju od godinu dana i novčana kazna od 30.000 dinara. Tada je utvrđeno da Aleksandar Karadžić nije državljanin Srbije, a da poseduje srpsku ličnu kartu koja je izdata 1999. godine, a koja nije evidentirana u jedinstvenom informacionom sistemu MUP-a. Mlađem Karadžiću su tada oduzete i saobraćajna i vozačka dozvola koje su izdate na osnovu sporne lične karte.

Da falsifikovanje ličnih karata, kao uostalom i pasoša, saobraćajnih i vozačkih dozvola, svedočanstava, osiguravajućih polisa i zelenih kartona nije nikakva nauka svedoči činjenica da se lažna dokumenta koriste i izrađuju u razne svrhe i da ih je moguće kupiti za svega nekoliko stotina evra. Zahvaljujući falsifikovanim dokumentima, recimo, prevaranti kupuju i prodaju automobile, stanove, podižu kredite, osnivaju fantomske firme, a razni kriminalci se sakrivaju i beže iz zemlje.

U policiji kažu da se lična karta falsifikuje na dva načina. Prvi način je da falsifikator uzme blanko obrazac lične karte, u njega unese tuđe podatke i nalepi svoju fotografiju. Tada kontrolni broj ne odgovara broju u ličnoj karti pravog vlasnika. Druga varijanta je da falsifikator sa ukradene ili izgubljene lične karte skine fotografiju i nalepi svoju, a pečat falsifikuje. Takav falsifikat je puno teže otkriti, jer i kontrolni broj odgovara, objašnjava sagovornik "Politike" iz policije.

Ilegalne radionice za izradu lažnih dokumenata uglavnom su u iznajmljenim stanovima, u kojima je smeštena sva potrebna oprema. Osobe koje se bave ovim "poslom" uglavnom su bivši radnici štamparija, koji su dobro upoznati sa materijalima i procesom izrade dokumenata. Oni su organizovani i imaju dobre veze sa takozvanim distributerima njihove robe, koji im nalaze odgovarajuće kupce.

Ove ilegalne štamparije opremljene su računarima, skenerima, štampačima, fotokopir-aparatima, klišeima za pravljenje holograma. Tu se skladište i blanko obrasci dokumenata. Osim domaćih dokumenata, u nekim od ilegalnih radionica bilo je moguće nabaviti i stranu putnu ispravu, kaže sagovornik beogradskog lista.

(www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE