• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić saslušavan o hapšenju skoro dva sata

"Karadžić je opisao svoje kretanje od 18. jula, način na koji je uhapšen, kako je sproveden u neko njemu i dan danas nepozato mesto."

 Karadžić saslušavan o hapšenju skoro dva sata Izvor: MONDO

Zamenik tužioca za ratne zločine Dragoljub Stanković saslušao je haškog optuženika Radovana Karadžića, kao oštećenog, u vezi s njegovim tvrdnjama da je nezakonito uhapšen i tri dana držan zatvoren u nekoj prostoriji.

Karadžićev branilac Svetozar Vujačić je podeno krivičnu prijavu protiv NN osoba zbog "protivpravnog lišenja slobode i nezakonitog držanja Karadžića od 18. do 21. jula".

Istražni sudija Veća za ratne zločine u Beogradu Milan Dilparić potvrdio je Tanjugu da je u toku utvrđivanje navoda Karadžića u vezi sa datumom njegovog hapšenja, ali nije mogao da precizira detalje te istrage.

"Karadžić je tokom skoro dvočasovnog izlaganja zameniku tužioca za ratne zločine Dragoljubu Stankoviću opisao svoje kretanje od 18. jula, način na koji je uhapšen, kako je sproveden u neko njemu i dan danas nepozato mesto", rekao je Vujačić novinarima ispred Specijalnog suda.

Advokat je naglasio da je "potpuno jasno da je Karadžić uhapšen 18. jula i da su netačni navodi tužilaštva za ratne zločine o datumu hašpenja".

Prenoseći detalje svojih razgovora s Karadžićem, Vujačić je naveo da su se Karadžić i (haški begunac) Ratko Mladić poslednji put videli kada je dužnost predsednika Republike Srpske Karadžić predavao Biljani Plavšić i da od tada sa njim nije bio u kontaku.

Koordinatori Akcionog tima za lociranje i hapšenje haških optuženika Rasim Ljajić i Vladimir Vukčević saopštili su u utorak da je bivši predsednik Republike Srpske uhapšen u ponedeljak uveče, u okolini Beograda, dok je menjao mesto prebivališta.

Karadžić i njegova odbrana tvrde, međutim, da je uhapšen u petak, 18. jula, u večernjim satima, na autobuskoj stanici blizu Batajnice, kod naselja "13. maj".

Karadžićev branilac je kazao da ne očekuje da će njegov branjenik biti isporučen Hagu pre srede i izrazio uverenje da će žalba koju će uložiti na rešenje ispunjenju pretpostavki za izručenje, u okružni sud stići "što kasnije".

Haško tužilaštvo Karadžića tereti za genocid, umešanost u genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zločine počinjene prema muslimanima, Hrvatima i ostalim civilima - nesrbima u Bosni i Hercegovini tokom rata u toj bivšoj jugoslovenskoj republici.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE