• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zanijer: Rekonfiguracija UNMIK zbog novih okolnosti

Novi šef UNMIK-a Lamberto Zanijer izjavio je danas u Njujorku da su njegova ovlašćenja u praksi "praktično nestala".

 Zanijer: Rekonfiguracija UNMIK zbog novih okolnosti Izvor: MONDO

"Stupanjem na snagu Ustava Kosova sve je teže da se vršiti ovlašćenja shodno Rezoluciji 1244 (Saveta bezbednosti UN). Ja više nisam u poziciji da proglašavam propise", rekao je Zanijer na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Iako i dalje ima vlast shodno Rezoluciji 1244, on je rekao da su njegova "ovlašćenja praktično u praksi nestala", da je "sada situacija je mnogo teža i s tim se suočava međunarodna zajednica".

On je izrazio zabrinutost što ključne institucije ne funkcionišu kako treba, mnoge institucije su zatvorene, a veliki broj srpskih policaja koji odbijaju da rade u okviru Kosovske policije službe i dalje su suspendovani.

Carina na administrativnoj granici sa Srbijom ne može da radi, povećan je šverc, a sve to za posledicu ima da UNMIK "planira rekonfiguraciju svog prisustva i želi da uzme u obzir ove nove okolnosti".

"Planiranje je zasnovano na strukturama koje je proglasio generalni sekretar i uz strogo poštovanje Rezolucije 1244. Napravljen je plan kojim se nagoveštavaju određene mere za neka područja u kojima UNMIK više ne može da funkcioniše", rekao je Zanijer.

U spoljnim odnosima UNMIK, dodao je Zanijer, voljan je da i dalje učestvuje u međunarodim sporovima zajedno sa kosovskim vlastima.

UNMIK planira "tehničku saradnju u budućnosti" sa Euleksom i, kako je rekao Zanijer, "nadamo se da će (Euleks) nastaviti da deluje kao deo rekonfigurisanog UNMIK-a što je važno za zaštitu svih zajednica".

Zanijer je rekao da će OEBS biti jedan stub te rekonfiguracije i dodao da je NATO posvećen tome da shodno Rezoluciji 1244 deluje u smislu "konstruktivne kooperacije".

On je istakao da treba uložiti napor da ostanu otvoreni svi kanali za konstruktivan dijalog i saradnju, i u tom smislu podsetio na razgovore koje je imao u Kosovskoj Mitrovici, Prištini, Beogradu.

"Drago mi je što smo počeli ovako konstruktivan dijalog i što će biti nastavljen sledeće nedelje sa srpskim ministrom za Kosovo Goranom Bogdanovićem", rekao je Zanijer i ukazao da je cilj dijaloga rešavanje otvorenih pitanja i bez prejudiciranja statusa Kosova.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE