• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Petrović: Pretnje Tadiću treba proveriti

Bivši načelnik RDB Goran Petrović ocenio je da pretnje koje su upućene Borisu Tadiću "nisu ozbiljne prirode", ali da ih treba proveriti.

 Petrović: Pretnje Tadiću treba proveriti Izvor: MONDO

Bivši načelnik Resora državne bezbednosti Srbije Goran Petrović ocenio je da pretnje koje su proteklih dana elektronskom poštom upućene predsedniku Srbije Borisu Tadiću "nisu ozbiljne prirode", ali da bi nadležni državni organi svakako trebalo da utvrde da li predsedniku preti realna opasnost.

"Ako želite da procenite da li je nekakva pretnja ozbiljna, opravdana, morate da obavite neke operativne radnje, neke operativne provere, i da dođete do nekih činjenica, i na osnovu tih činjenica da donesete procenu", izjavio je Petrović.

Petrović je rekao da bi se pretnje upućene Tadiću mogle uporediti sa lažnim dojavama o podmetnutoj bombi koje često štižu u Palatu pravde, koje, iako svi znaju da su lažne, uvek bivaju tretirane kao da postoji realna opasnost.

Prema Petrovićevim rečima, pretnje su obično sredstvo odvraćanja, tako da su one pretnje koje stižu kao reagovanje na neki događaj obično neozbiljne.

"Ako vi želite nekoga da nekom pretnjom odvratite od neke radnje, vi to radite apriori. Vi kažete - ako uhapsite toga i toga i izručite ga Hagu, mi ćemo uraditi to i to. Dakle, pošto se to već desilo, u ovom konkretnom slučaju Radovan Karadžić je uhapšen i treba da bude izručen Hagu, to je nešto što se dešava naknadno. Mislim, besmisleno je sada pretiti i to nema nikakav efekat na neko buduće nečinjenje. To bi sada bila neka odmazda, a to je malo verovatno", ocenio je Petrović.

Zato su pretnje upućene Tadiću nakon hapšenja Radovana Karadžića, prema Petrovićevom mišljenju, "puki verbalizam".

"Kada se radi o ovim takozvanim pretnjama ili prozivanjima od strane lidera političkih partija, to je ono što smo već mnogo puta imali, to je taj žar političke borbe i to je pokušaj tih stranaka koje su izgubile vlast i koje su na silasku da opet malo privuku pažnju na sebe, raspale malo ta nacionalna osećanja i na njima prikupe neki politički poen", rekao je Petrović.

Kako je ocenio, uvrede na račun predsednika Tadića koje je u petak na konferenciji za novinare iznela poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta nisu ozbiljna pretnja smrću, već "epsko, mitsko pozivanje na neka prokletstva" i "čist populizam i demagogija".

Radeta je predsedniku Tadiću tada poručila da se izdaja u Srbiji ne prašta, i istakla da to nije pretnja već upozorenje na prokletstvo koje je izdajnike pratilo u srpskoj istoriji.

Ona je u tom kontekstu podsetila na krah dinastije Obrenović i poručila sadašnjim vlastodršcima da možda neće svi imati "sreću" Zorana Đinđića, jer, kako je navela, "Bog kažnjava do sedmog kolena, a po nekim stavovima i do 11. kolena".

"Dakle, globalno ja mislim da su sve te pretnje neozbiljne i da je to čist verbalizam, ali kažem opet, kao neko ko se time bavio godima, te stvari se, iako su neozbiljne, moraju proveriti", istakao je Petrović.

Prema njegovim rečima, kada su u pitanju pretnje Tadiću dovoljno će biti da nadležni državni organi odgovorno urade svoj deo posla i sprovedu sve potrebne provere.

"Kada smo pominjali one famozne pozive u Palati pravde, neka su lica otkrivena koja su činila to delo, i kad ta lica budu osuđena i dobiju godinu ili dve zatvora to će biti dovoljno nekim sledećim potencijalnim počiniocima tog dela da shvate da se to ne isplati", kazao je Petrović.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE