• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto miting podrške Karadžiću nije prijavljen?

SRS održaće veliki miting u centru Beograda zbog hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića. Skup nije prijavljen, kažu u MUP-u

 Zašto miting podrške Karadžiću nije prijavljen? Izvor: MONDO

Kako je najavljeno, okupljanje počinje u 19 sati na Trgu Republike, nakon čega će se krenuti u protestnu šetnju "medijskom trasom".

Funkcioneri SRS još nisu precizirali šta to podrazumeva, odnosno ko sve može da očekuje njihov dolazak.

Na pitanje Danasa o planu protesta i da li postoji mogućnost da se hiljade pristalica njihove stranke okupe pred Specijalnim sudom, gde je Karadžić smešten, potpredsednik SRS Dragan Todorović nije želeo da odgovori, već je novinare uputio na Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Međutim, kako je medijima saopšteno iz MUP-a, radikali nisu prijavili svoj skup. Prema zakonu to su morali najmanje 48 sati pre njegovog održavanja.

MUP Srbije nema informacije o tome da li je prijavljen protestni skup. Kako je saopšteno, svakodnevno se prijavljuju protesti u znak podrške Karadžiću, koji se od 17 časova održavaju na Trgu Republike u Beogradu. Kao organizatori tih protesta prijavljeni su SRS, pokret Obraz i organizacija 1389.

Portparol DSS-a Andreja Mladenović najavio je na konferenciji za novinare u ponedeljak da će ta stranka podržati miting SRS-a i pozvao sve građane da dođu na protest, ali je istakao da je njegova stranka protiv svakog oblika nasilja, posebno prema novinarima.

Prema Zakonu o okupljanju građana, prijavu za održavanje javnog skupa sazivač podnosi MUP-u, odnosno organizacionoj jedinici na području održavanja skupa najkasnije 48 sati pre vremena za koje je javni skup zakazan.

Skup u pokretu - a radikali su najavili baš takav - prijavljuje se pet dana ranije. Organizatori kojima je skup odobren dužni su da obezbede javni red i odgovaraju za eventualno nastalu štetu. Bezbednost učesnika, građana i javnih objekata tokom protesta, kao i funkcionisanje saobraćaja, obezbeđuje policija.

Javni skup koji se održava bez prethodne prijave nadležni organ će onemogućiti i preuzeti mere za uspostavljanje javnog reda i mira, piše u Zakonu o okupljanju građana i navodi da će se novčanom kaznom od 10.000 dinara ili zatvorskom kaznom do 60 dana kazniti za prekršaj sazivač javnog skupa koji nije preduzeo mere za održavanje reda, odnosno nije organizovao redarsku službu, a ako je sazivač skupa pravno lice, kazna će iznositi pola miliona dinara, odnosno odgovorno lice će morati da plati do 50.000 dinara.

Slična situacija se desila 21. februara ove godine u Beogradu, kada je održan miting "Kosovo je Srbija", u kome je poginula jedna osoba, a više ih je povređeno. Posle šest mesci ne zna se ko je odgovoran za taj protest, odnosno ko ga je zvanično prijavio MUP-u Srbije. Iako je naša redakcija poslala zahtev Ministarstvu za informaciju ko je prijavio taj miting, nažalost, do zaključenja broja nismo dobili tu informaciju.

Milivoje Mihajlović, šef vladine Kancelarije za medije, kaže za Danas da Vlada Srbije nije odgovorna za protest "Kosovo je Srbija", odnosno da nije prijavila skup MUP-u. Građane su na taj miting putem medija pozivali Vlada i Narodna skupština, mada se tadašnji predsednik parlamneta Oliver Dulić ogradio od poziva.

Nekoliko dana posle mitinga, Republičko javno tužilaštvo saopštilo je da je policija podnela 44 krivične prijave protiv 80 osoba zbog nereda nakon protesta. Međutim, organizatori skupa su ostali nekažnjeni, jer je javnost uskraćena za njihova imena.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE