• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić u Hagu do kraja ove nedelje?

Dušan Ignjatović izjavio je da bi do kraja sedmice Radovan Karadžić trebalo da bude izručen Tribunalu.

 Karadžić u Hagu do kraja ove nedelje? Izvor: MONDO

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s Haškim tribunalom Dušan Ignjatović izjavio je da bi do kraja sedmice Radovan Karadžić trebalo da bude izručen Tribunalu i da očekuje da će proces protiv njega biti okončan do 2010. godine.

Ignjatović je rekao da smatra da Karadžićev advokat nije uložio žalbu na rešenje o ispunjenju uslova za izručenje Hagu, te da zbog toga treba očekivati da njegovo izručenje do kraja nedelje.

"Mislim da te žalbe nema, jer da je ima, pretpostavljam da bi do sada već dospela u sud. To je bilo, u krajnjem slučaju, i pravo odbrane da taktizira i da pokuša da zaštiti pravo svog branjenika na najbolji način", rekao je Ignjatović.

Ukoliko je, pak, žalba poslata, objasnio je Ignjatović, onda sud odlučuje o njoj i ishod bi u tom slučaju mogao da bude dvojak - ili će žalba biti usvojena, pa se prvostepeno rešenje ukida i vraća na ponovno odlučivanje, ili se žalba odbija, pa se potvrđuje prvostepeno rešenje, koje time postaje pravnosnažno.

Nakon toga, konačna odluka o tome da li će transfer u Hag biti izvršen ili neće ostaje na Ministarstvu pravde, kazao je Ignjatović.

Direktor Kancelarije za saradnju s Tribunalom je ocenio da bi do 2010. godine Haški tribunal trebalo da završi s radom, "u opsegu u kojem danas postoji", te da je stoga moguće i da se suđenje Karadžiću okonča do kraja te godine.

Ignjatović je dodao da će, sudeći prama najavama iz Tribunala, doći do "smanjivanja optužnice, ili do nekakvog ubrzanog suđenja, koje može da se postigne samo ukoliko optužnica bude, uslovno, smanjena".

On je istakao da ne očekuje da se Karadžiću sudi ni pred jednim sudom u regionu, već pred Haškim tribunalom, "bez obzira na sve ove želje koje danas vidimo od raznih aktera".

Hapšenje Karadžića je, rekao je Ignjatović, demantovalo u potpunosti priče da ne postoji politička volja u Srbiji da se završi saradnja sa Hagom i da država štiti haške begunce.

On je podsetio da je Srbija od, 46 okrivljenih, Hagu izručila 42, od kojih je jedan preminuo pre nego što je otišao u Hag.

Ignjatović je istakao da je pred Srbijom jasan zahtev, a to je hapšenje preostale dvojice optuženih Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Sada preostaje da se ta saradnja privede kraju i da se Srbija oslobodi jednog značajnog balasta koji joj je bio natovaren na leđa. Moramo da to završimo da bismo se unormalili i postali deo zajednice evropskih naroda. Nemamo drugog izbora", zaključio je Ignjatović.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE