• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Sada Grad tuži „Autoprevoz“

Borba za dokazivanjem vlasništva nad 21.000 kvadratnih metara najatraktivnijeg zemljišta u centru Banjaluke dobila je novi zaplet.

 Banjaluka: Sada Grad tuži „Autoprevoz“ Izvor: MONDO

Sada gradska vlast tvrdi da su se oko preotimanja ovih parcela odigrale nezakonite radnje, piše Euroblic.

Zbog toga će Grad da tuži banjalučki „Autoprevoz“ jer imaju svjedoke koji će da potvrde da je sklopljen ugovor o zamjeni zemljišta i da je uz to ovom preduzeću isplaćena i nadoknada.

Takođe, predstavnici gradske vlasti su došli do odluke nekadašnje Skupštine grada o zamjeni zemljišta sa „Autoprevozom“, kao i drugih dokumenata iz kojih se vidi da taj ugovor postoji, da je potpisan i da je dogovorena naknada isplaćena.

Grad je još 1979. godine zamenio zemljište sa „Autoprevozom“ tako što je ovom preduzeću ustupljena lokacija u Lazarevu za sadašnju Autobusku stanicu, a zauzvrat su dobili zemljište gdje se sada nalazi javni parking i zgrada Muzeja savremene umjetnosti.

Međutim, u gruntovnici i katastru je „Autoprevoz“ vlasnik sporne lokacije zbog čega je Grad 2004., nakon privatizacije preduzeća, na sudu osporio vlasništvo. Sud je prvostepenom presudom odbio zahtev, a glavni argument je bio nedostatak osnovnog ugovora o zamjeni zemljišta.

U međuvremenu je rukovodstvo „Autoprevoza“ ponudilo Gradu da kupi 53 odsto akcija preduzeća i to po cijeni koju odredi Administrativna služba. Većinski paket u ovom preduzeću imaju Živko Babić, Sladomir Đurić i Vid Dubovčanin. Iza primamljive ponude krije se činjenica da je rukovodstvo „Autoprevoza“ osnovalo firmu „Neobas“ d.o.o. u koju su prenijeli osnovna sredstva, Autobusku stanicu, Turističku agenciju, šest novih autobusa i tri kombi vozila za međunarodnu špediciju.

To znači da bi Gradu prodali preduzeće od koje ostala ljuštura - opterećeno kreditima, hipotekom, odnosno na ivici stečaja. Prodali su i „MG Mindu“ oko 20.000 kvadratnih metara zemljište na Banjalučkom polju za oko šest miliona maraka, a svoju upravu su preselili u Kumsale.

Cilj rukovodstva „Autoprevoza“ je da se riješi propale firme i da nastavi sa poslovanjem kroz „Neobas“, potpuno zdravu firmu.

Kako „EuroBlic“ saznaje, „Autoprevoz“ je uputio pismeni prijedlog Gradu za navedenu saradnju, a juče je Radna grupa Gradske uprave sugerisala gradonačelniku da odbije ovu ponudu jer je riječ o – podvali.

Takođe, gradonačelniku će da predlože i da nastave sa pravnom borbom oko dokazivanja vlasništva nad atraktivnom lokacijom na kojoj je, regulacionim planom, predviđena gradnja dva poslovna objekta što je čini primamljivom za investitore.

Većinski vlasnici „Autoprevoza“ i dalje tvrde da će, ako Grad ne pristane da otkupi njihove akcije, nekretnine u centru Banjaluke da prodaju „nekom od zainteresovanih kupaca kojih ima mnogo“.

„EuroBlic“ je već objavio da su od jedne firme iz Beča dobili avans od oko pet miliona KM za sporno zemljište.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE